Урожайність зерна ячменю ярого залежно від впливу умов вегетації за різних строків сівби та технологічних факторів
DOI:
https://doi.org/10.47414/na.13.2.2025.339672Ключові слова:
ячмінь ярий, абіотичні умови середовища, фон живлення, строки сівби, норми висіву, урожайність зернаАнотація
Мета. Установити залежність урожайності зерна ячменю ярого від впливу абіотичних факторів зовнішнього середовища під час вирощування за різних строків сівби та норм висіву насіння. Методи. Дослідження проводили протягом 2018–2022 рр. на дослідних полях ЗВО «Подільський державний університет», зона Західного Лісостепу України. Сорт ячменю ярого ‘Сєбастьян’. Строки сівби – 10, 20, 30 березня, 9 та 19 квітня; норми висіву – 200, 250 і 300 схожих насінин/м²; фони живлення – N30P45K45 та N60P90K90. Результати. Установлено, що максимальна врожайність зерна формувалася за ранніх строків сівби. За сівби 10 березня середня врожайність становила 6,80 т/га на фоні N30P45K45 та 8,33 т/га на фоні N60P90K90. Відтермінування сівби на кожні 10 днів спричиняло істотне зниження врожайності: на другий строк – на 6,5 %, третій – на 9,5 %, четвертий – на 17,5 %, п’ятий – більш як на 50 % порівняно з попереднім. Мінімальна урожайність (3,25–3,52 т/га) відзначена за сівби 19 квітня. Норми висіву насіння також впливали на продуктивність: за ранніх строків істотної різниці між 250 і 300 насінин/м² не виявлено, тоді як 200 насінин/м² забезпечували стабільно нижчі результати. За пізніших строків сівби (квітневих) різниця між усіма варіантами норм висіву була достовірною, що зумовлено зниженням здатності рослин до кущіння. Загалом більш високий агрофон (N60P90K90) забезпечував приріст урожайності на 0,9–1,5 т/га. Висновки. Урожайність ячменю ярого суттєво залежить від строків сівби, норм висіву насіння та рівня мінерального живлення. Найвищу ефективність забезпечує ранньовесняна сівба (10 березня) з нормою висіву 250–300 схожих насінин/м². Запізнення із сівбою призводить до істотних втрат урожаю, що сягають понад 50 % за сівби у другій половині квітня. Оптимізація строків і норм висіву в поєднанні з підвищеним агрофоном дає можливість максимально реалізувати біологічний потенціал сорту та забезпечити стабільне отримання високих урожаїв зерна.
Посилання
Bratković, K., Luković, K., Perišić, V., Savić, J., Maksimović, J., Adžić, S., Rakonjac, A., & Matković Stojšin, M. (2024). Interpreting the Interaction of Genotype with Environmental Factors in Barley Using Partial Least Squares Regression Model. Agronomy, 14(1), 194. https://doi.org/10.3390/agronomy14010194
Tarariko, O. H., Ilienko, T. V., & Kuchma, T. L. (2016). The impact of climate hange on productivity and gross harvest of grain crops: analysis and forecast. Ukrainian Geographical Journal, 1, 14–22. https://doi.org/10.15407/ugz2016.01.014 [In Ukrainian]
Balabukh, V., Tarariko, O., Ilienko, T., & Velychko, V. (2021). Influence of changes in air temperature on crop productivity formation in Ukraine at the turn of XX–XXI centuries (1981–2010). Agricultural Science and Practice, 8(3), 71–87. https://doi.org/10.15407/agrisp8.03.071
Kosová, K., Prášil, I. T., & Vítámvás, P. (2013). Protein contribution to plant salinity response and tolerance acquisition. International Journal of Molecular Sciences, 14, 6757–6789. https://doi.org/10.3390/ijms14046757
Horash, O. S., & Klymyshena, R. I. (2020). Barley: Brewing quality management. Ruta. [In Ukrainian]
Klymyshena, R., Horash, O., Myalkovsky, R., Vilchynska, L., & Nochvina, O. (2024). Evaluation of barley plants growth and development at the beginning of tillering phenophase at different sowing dates. Scientific Horizons, 27(7), 87–96. https://doi.org/10.48077/scihor7.2024.87
Klymyshena, R., & Horash, O. (2024). The dependence of the duration of the germination phase of spring barley on the temperature regime of the soil. AgroLife Scientific Journal, 13(2), 134–146. https://doi.org/10.17930/AGL2024212
Hnativ, P., & Kachmar, O. (2025). Climate fluctuations and weather conditions for crop farming in western Ukraine. Foothill and Mountain Agriculture and Stockbreeding, 77(1), 41–54. https://doi.org/10.32636/01308521.2025-(77)-1-4 [In Ukrainian]
Ermantraut, E. R., Prysiazhniuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007). Statistical analysis of agronomic experimental data in Statistica 6.0. PolihrafKonsaltynh. [In Ukrainian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 Р. І. Климишена

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
"Новітні агротехнології" дотримується авторських прав та дозволів CREATIVE COMMONS для журналів із відкритим доступом.
Автори, які публікуються в цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
- автори лишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License, яка дає змогу іншим особам вільно поширювати опубліковане дослідження з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи в цьому журналі;
- автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи такою, якою її було опубліковано цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи в цьому журналі.