Агробіологічний аналіз тривалості настання фенофаз у рослин ячменю ярого в процесі вирощування залежно від способу передпосівного обробітку ґрунту

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.47414/na.13.2.2025.332467

Ключові слова:

ячмінь ярий, настання фенофаз, спосіб обробітку ґрунту, формування посівів

Анотація

Мета. Установити особливості настання фенофаз росту й розвитку рослин ячменю ярого залежно від способу передпосівного обробітку ґрунту. Методи. Загальнонаукові: спостереження, порівняння, аналогія, узагальнення та конкретизація; спеціальні: польовий метод – для виявлення відмінностей між варіантами досліду щодо тривалості настання фенофаз за період вегетативного стану рослин. Варіанти передпосівного обробітку ґрунту: 1) передпосівний на глибину загортання насіння 2–3 см; 2) закриття вологи боронуванням та вирівнювання поверхні ґрунту культивацією з розпушуванням на глибину 7–8 см. Ширина міжрядь – 15 см. Норми висіву насіння – 250, 300 та 350 шт. нас./м2. Настання фенофаз розвитку реєстрували на чотирьох пробних ділянках розміром 1,0 м2. Результати. Установлено пролонговану дію тривалого проростання ячменю ярого за всіх норм висіву насіння залежно від способу передпосівного обробітку ґрунту на тривалість досягнення ступеня розвитку на основі фенофаз: сходи, три розвинені листки (початок кущення) та фази розвитку вихід в трубку. Доведено, що за умови першого способу передпосівного обробітку ґрунту процес формування повних сходів тривав упродовж чотирьох днів, фаза розвитку три розвинені листки натавала впродовж п’яти днів, настання фенофази виходу в трубку відбувалося також упродовж п’яти днів. За другого способу передпосівного обробітку ґрунту поява сходів тривала впродовж семи днів, фаза три розвинені листки формувалася в посівах упродовж восьми днів, а вихід у трубку у рослин ячменю ярого тривав упродовж семи днів. Висновки. У разі проведення передпосівного обробітку ґрунту у спосіб, який передбачає закриття вологи боронуванням та вирівнювання поверхні культивацією з розпушенням на глибину обробітку 7–8 см під час вирощування ячменю відбувається затяжний процес проростання та формування посівів при настанні фенофаз сходів, трьох розвинених листків (початок кущення рослин) та фази виходу в трубку.

Посилання

Alqudah, A. M., & Schnurbusch, T. (2017). Heading date is not flowering time in spring barley. Frontiers in Plant Science, 8, Article 896. https://doi.org/10.3389/fpls.2017.00896

Celestina, C., Hunt, J., Brown, H., Huth, N., Andreucci, M., Hochman, Z., Bloomfield, M., Porker, K., McCallum, M., Harris, F., Matthews, M., Biddulph, B., Al Yaseri, G., Nicol, D., Hyles, J., Wang, E., Zheng, B., Zhao, Z., & Kohout, M. (2023). Scales of development for wheat and barley specific to either single culms or a population of culms. European Journal of Agronomy, 147, Article 126824. https://doi.org/10.1016/j.eja.2023.126824

Kalenska, S. M., Prysiazhniuk, O. I., Polovynchuk, O. Yu., & Novytska, N. V. (2018). Comparative characteristics of the growth and development of grain crops. Plant Varieties Studying and Protection, 14(4), 406–414. https://doi.org/10.21498/2518-1017.14.4.2018.151906 [In Ukrainian]

Ishchenko, V. A. (2021). The effect of spring barley mineral nutrition on agrocenosis productivity under sowing after different predecessors in the Steppe of Ukraine. Taurian Scientific Herald, 119, 35–40. https://doi.org/10.32851/2226-0099.2021.119.5 [In Ukrainian]

Len, O. I. (2010). Nutrient supply of spring barley plants depending on fertilization options. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 4, 182–185. [In Ukrainian]

Rozhkov, A. O., & Chernobai, S. V. (2018). Yield of spring barley depending on seeding rate and foliar feeding. Collection of Scientific Works of Uman National University of Horticulture, 92(1), 263–271.

Klymyshena, R., & Horash, O. (2024). The dependence of the duration of the germination phase of spring barley on the temperature regime of the soil. AgroLife Scientific Journal, 13(2), 134–146. https://doi.org/10.17930/AGL2024212

Klymyshena, R., Horash, O., Mialkovsky, R., Vilchynska, L., & Nochvina, O. (2024). Evaluation of barley plants growth and development at the beginning of tillering phenophase at different sowing dates. Scientific Horizons, 27(7), 87–96. https://doi.org/10.48077/scihor7.2024.87

Polupan, M. I., Solovey, V. B., Kysil, V. I., & Velychko, V. A. (2005). Guide to ecological-genetic status and soil fertility of Ukraine. Koloobih. [In Ukrainian]

Horobets, M. V., Pysarenko, P. V., Chaika, T. O., & Mishchenko, O. V. (2020). Scientific approaches to ecologization of spring barley cultivation technology in the Left-Bank Forest-Steppe. Bulletin of Poltava State Agrarian Academy, 4, 142–149. https://doi.org/10.31210/visnyk2020.04.17 [In Ukrainian]

Petrychenko, V. F., & Lykhochvor, V. V. (2014). Crop production. Technologies of growing agricultural crops (4th ed., rev. and enl). NVF “Ukrainski Tekhnolohii”. [In Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-06-11

Як цитувати

Гораш, О. С. (2025). Агробіологічний аналіз тривалості настання фенофаз у рослин ячменю ярого в процесі вирощування залежно від способу передпосівного обробітку ґрунту. Новітні агротехнології, 13(2). https://doi.org/10.47414/na.13.2.2025.332467

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО