Вплив поживних середовищ і температури на ріст Sclerotinia sclerotiorum – збудника білої гнилі соняшнику
DOI:
https://doi.org/10.47414/na.13.1.2025.330985Ключові слова:
екологія патогену, гриб, ріст міцелію, склероції, інкубування, оптимальні умовиАнотація
Мета. Визначити вплив поживних середовищ та різних температурних режимів на ріст і розвиток гриба Sclerotinia sclerotiorum – збудника білої гнилі соняшнику. Методи. Дослідження проводили в лабораторії «Мікології і фітопатології» кафедри фітопатології Національного університету біоресурсів і природокористування України. Об’єктом досліджень був гриб S. sclerotiorum, ізольований із уражених зразків рослин соняшнику, відібраних в умовах Київської області. Вилучення мікроміцета проводили за допомогою біологічного методу. Швидкість радіального росту міцелію S. sclerotiorum досліджували на агаризованих поживних середовищах: люпиновому, квасолевому, морквяному, вівсяному, соєвому, кукурудзяному, Чапека, гороховому та картопляно-глюкозному агарі. Вплив температури на ріст гриба вивчали за наступних режимів: 5, 10, 15, 20, 25 та 30 °C. Через кожні 24 години вимірювали радіус колоній, а також фіксували час початку утворення склероціїв. Результати. Усі поживні середовища сприяли міцеліальному росту гриба S. sclerotiorum. На четверту добу інкубування радіусу колоній мікроміцета на досліджуваних середовищах був в межах 20,4–45,0 мм. Найбільш інтенсивний ріст міцелію відмічено на картопляно-глюкозному агарі (45,0 мм) та середовищі Чапека (41,5 мм). На інших субстратах цей показний був таким: соєвому – 20,4 мм, кукурудзяному – 21,5 мм, вівсяному – 23,3 мм, люпиновому – 25,7 мм, гороховому – 28,2 мм, морквяному – 29,5 мм та квасолевому – 32,2 мм. Патоген характеризувався міцеліальним ростом у температурному діапазоні від 5 до 25 °С. Оптимальною була температура 20–25 °С. Продукування склероціїв відбувалося за температурних умов 5–25 °С. Водночас підвищення температури від 15 до 25 °С пришвидшувало початок формування склероціїв, тоді як зниження до 5–10 °С – уповільнювало цей процес. Висновки. З’ясовано, що оптимальним поживним середовищем для культивування in vitro збудника білої гнилі соняшнику – гриба S. sclerotiorum є картопляно-глюкозний агар, який забезпечує найвищу швидкість росту міцелію патогену. Температура 20–25 °С була оптимальною для вегетативного росту гриба та продукування склероціїв. Отримані результати досліджень доцільно використовувати з метою отримання інокулюму патогену в лабораторних умовах.
Посилання
Saharan, G. S., & Mehta, N. (2008). Sclerotinia diseases of crop plants: Biology, ecology and disease management. Springer. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-8408-9
Bolton, M. D., Thomma, B., & Nelson, B. D. (2006). Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary: Biology and molecular traits of a cosmopolitan pathogen. Molecular Plant Pathology, 7(1), 1–16. https://doi.org/10.1111/j.1364-3703.2005.00316.x
Pikovskyi, M. Y., & Kyryk, M. M. (2021). Bioecological characteristics of phytopathogenic fungi Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary and Botryotinia fuckeliana (de Bary) Whetzel. FOP Yamchynskyi O. V. [In Ukrainian]
Qi, L., Long, Y., Talukder, Z. I., Seiler, G. J., Block, C. C. & Gulya, T. J. (2016). Genotyping-by-Sequencing uncovers the introgression alien segments associated with Sclerotinia basal stalk rot resistance from wild species-I. Helianthus argophyllus and H. petiolaris. Frontiers in Genetics, 7, Article 219. https://doi.org/10.3389/fgene.2016.00219
Mathew, F., Harveson, R., Block, C., Gulya, T., Ryley, M., Thompson, S., & Markell S. (2020). Sclerotinia diseases of sunflower. Plant Health Instructor, 20. https://doi.org/10.1094/PHI-I-2020-1201-01
Riznyk, V. V., & Pikovskyi, M. Y. (2025). Harmfulness of the stem form of white mold to sunflower. Taurian Scientific Herald, 2, 51–56. https://doi.org/10.32782/2226-0099.2024.141.2.8 [In Ukrainian]
Harveson, R. M., Markell, S. G., Block, C. C., & Gulya, T. J. (2016). Compendium of sunflower diseases and pests. APS Press. https://doi.org/10.1094/9780890545096
Gulya, T., Harveson, R., Mathew F., Block, C., Thompson, S., Kandel, H., Berglund, D., Sandbakken, J., Kleingartner, L., & Markell, S. (2019). Comprehensive disease survey of U.S. sunflower: Disease trends, research priorities and unanticipated impacts. Plant Disease, 103(4), 601–618. https://doi.org/10.1094/PDIS-06-18-0980-FE
Balan, V. M., Prysiazhniuk, O. I., Balahura, O. V., & Karpuk, L. M. (2018). Crop production of major crops. Tvory. [In Ukrainian]
Mikić, I., Radan, Z., Ćosić, J., & Vrandećić, K. (2014). Utjecaj hranjive podloge i temperature na razvoj Sclerotinia sclerotiorum. Poljoprivreda (Osijek), 20(2), 8–11.
Chang, S.-W., Lee, H.-B., & Kim, S.-K. (2003). Effect of temperature on sclerotia formation and viability of Sclerotinia sclerotiorum causing sclerotiorum rot of Cryptotaenia japonica. Research in Plant Disease, 9(1), 47–51. https://doi.org/10.5423/RPD.2003.9.1.047
Uloth, M., You, M., Cawthray, G., & Barbetti, M. (2014). Temperature adaptation in isolates of Sclerotinia sclerotiorum affects their ability to infect Brassica carinata. Plant Pathology, 64(5), 1140–1148. https://doi.org/10.1111/ppa.12338
Prova, A., Hossain, M., Islam, S., & Akanda, M. (2018). Characterization of Sclerotinia sclerotiorum, an emerging fungal pathogen causing blight in hyacinth bean (Lablab purpureus). The Plant Pathology Journal, 34(5), 367–380. https://doi.org/10.5423/PPJ.OA.02.2018.0028
Krishnamoorthy, K. K., Sankaralingam, A., & Nakkeeran, S. (2017). Effect of temperature and salinity on the growth of Sclerotinia sclerotiorum causing head rot of cabbage. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 6(2), 950–954. http://dx.doi.org/10.20546/ijcmas.2017.602.106
Domingues, M. V. P. F., Moura, K. E. de, Salomão, D., Elias, L. M., & Patricio, F. R. A. (2016). Effect of temperature on mycelial growth of Trichoderma, Sclerotinia minor and S. sclerotiorum, as well as on mycoparasitism. Summa Phytopathologica, 42(3), 222–227. https://doi.org/10.1590/0100-5405/2146
Husain, M. A., & Choudhary, C. S. (2018). Morphological, cultural and physiological studies on Sclerotinia sclerotiorum causing stem rot of oilseed brassica. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences, 7, 1044–1052.
Yin, F., Song, Z., Liu, L., Xu, Q., Jiang, J., Xiao, Z., Guo, T., Liu, Y., Zhang, S., Yuan, Y., Ma, W., & Liu, M. (2024). Sclerotinia rot of Zephyranthes candida caused by Sclerotinia sclerotiorum and Sclerotinia minor. Frontiers in Microbiology, 15, Article 1414141. https://doi.org/10.3389/fmicb.2024.1414141
Michael, P. J., Rijal Lamichhane, A., & Bennett, S. J. (2023). Temperature and isolate are important determinants of Brassica napus susceptibility to aggressive Sclerotinia sclerotiorum isolates. Agronomy, 13(6), Article 1606. https://doi.org/10.3390/agronomy13061606
Dhingra, O. B., & Sinclair, J. B. (1995). Basic plant pathology methods (2nd ed.). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781315138138
Böttcher, I., Wetzel, T., Dreve, F. V., Kegler, X., Naumann, K., Freier, B., Frauenstein, K., & Fuchs, E. (1984). Diagnose von Krankheiten und Beschädigungen an Kulturpflanzen. Diagnisemethoden. Veb Deutscher Landwirtschaftsverlag.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2025 В. В. Різник, М. Й. Піковський

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
"Новітні агротехнології" дотримується авторських прав та дозволів CREATIVE COMMONS для журналів із відкритим доступом.
Автори, які публікуються в цьому журналі, погоджуються з такими умовами:
- автори лишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License, яка дає змогу іншим особам вільно поширювати опубліковане дослідження з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи в цьому журналі;
- автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи такою, якою її було опубліковано цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи в цьому журналі.