Вплив азотних мінеральних добрив на формування продуктивності гороху озимого

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.47414/na.12.3.2024.308604

Ключові слова:

горох озимий, мінеральні добрива, азотні добрива, строки внесення, нора внесення, урожайність, якість

Анотація

Мета. Установити вплив способу (основне та підживлення) внесення максимально рекомендованої норми азотних добрив 60 кг/га д. р. на формування продуктивності посівів гороху озимого сорту ‘НС Мороз’.

Методи. Дослідження проводили у 2022–2023 рр. на полях ТОВ «Агрофірма Сильченкове» (Талалаївський р-н, Чернігівська обл.) на чорноземах опідзолених. Досліджували такі варіанти удобрення: 1. P45K45 (фон); 2. N15P45K45; 3. N15P45K45 + N15; 4. N15P45K45 + N30; 5. N15P45K45 + N45; 6. N30P45K45; 7. N30P45K45 + N15; 8. N30P45K45 + N30; 9. N45P45K45; 10. N45P45K45 + N15; 11. N60P45K45. Площа посівної ділянки становила 25 м2, облікової – 20 м2.

Результати. Найвища врожайність гороху озимого сорту ‘НС Мороз’ (3,92 т/га) на чорноземах опідзолених Чернігівської області формується за внесення стартової (15 кг/га) норми азотних мінеральних добрив в основне удобрення восени та 45 кг/га в ранньовесняне підживлення після відновлення вегетації рослин. Азотні добрива в нормі від 15 до 45 кг/га в ранньовесняне підживлення на фоні N15P45K45 позитивно позначилося на формуванні більш високорослих рослин гороху озимого з більшою кількістю бобів та вищою масою 1000 насінин. Внесення азотних мінеральних добрив у весняне підживлення сприяло підвищенню середньої висоти рослин на 9,5 см, кількості бобів на рослині – на 1,6 шт. та маси 1000 насінин – на 19,7 г. Найвищий уміст протеїну в зерні гороху – 23,4 % забезпечує комплексне застосування N15P45K45 в осіннє внесення та N45 у ранньовесняне підживлення.

Висновки. В умовах Чернігівської області на чорноземах опідзолених з метою отримання врожайності гороху озимого на рівні 3,5–4,0 т/га виробничникам можна рекомендувати застосовувати роздрібне внесення добрив: N15P45K45 з осені під основний обробіток ґрунту та весняне підживлення в нормі N15–45.

Посилання

Gamaiunova, V. V., & Voronkova, H. M. (2020). Prospects for growing winter peas in the South of Ukraine. In II International Scientific Internet Conference “Current State of Science in Agriculture and Nature Management: Theory and Practice” (pp. 49–51). Ternopil. [In Ukrainian]

Gyrka, A. D., Tkalich, I. D., Sydorenko, Yu. Ya., Bochevar, O. V., & Ilyenko, O. V. (2018). Features of formation the grain productivity of pea varieties in conditions of the Northern Steppe of Ukraine. Grain Crops, 2(2), 267–273. doi: 10.31867/2523-4544/0035 [In Ukrainian]

Shevchuk, V. V., & Didur, I. M. (2021). Prospects for the use of winter peas in the conditions of the Pravoberezhny Forest Steppe. In Organic agricultural production: education and science: a collection of theses of the II All-Ukrainian scientific and practical conference (pp. 105–107). Kyiv. [In Ukrainian]

Novytska, N. V., & Ponomarenko, O. V. (2022). Photosynthetic parameters of winter pea sowings under the effect of nitrogen fertilization and seed inoculation in the Right Bank Forest-Steppe of Ukraine. Scientific Papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet, 30, 36–45. doi: 10.47414/np.30.2022.270118 [In Ukrainian]

Dvoretska, S. P., Riabokin, T. M., & Karazhbei, T. V. (2016). The influence of agrometeorological conditions on the formation of productivity of winter pea varieties. Proceedings of the NSC “Institute of Agriculture of NAAS”, 1, 36–45. [In Ukrainian]

Shevchuk, V. (2019). The influence of climatic and agrotechnical factors on the cultivation of winter peas. In The integration system of education, science and production in the modern information space: materials of the 5th International Scientific and Practical Conference (pp. 105–106). Ternopil: Step. [In Ukrainian]

Gamaiunova, V. V., & Tuz, M. S. (2016). The influence of elements of cultivation technology on the productivity of winter pea varieties in the southern Steppe. Proceedings of the NSC “Institute of Agriculture of NAAS”, 1, 46–57. [In Ukrainian]

Lebid, E. M., Desiatnik, L. M., Fedorenko, I. E., Kirchuk, I. S., Pishta, D. S., & Kirchuk, H. A. (2018). Peculiarities of growing winter peas and winter wheat in crop rotations of the Steppe. Agronomist, 3, 166–167. [In Ukrainian]

Shevchuk, V. V. (2020). The influence of stimulants on the qualitative characteristics of pea seeds of the winter variety ‘NS Moroz’. In Perspectives of world science and education Abstracts of VI International Scientific and Practical Conference (pp. 913–922). Osaka. [In Ukrainian]

Didur, I. M., & Shevchuk, V. V. (2020). Increasing soil fertility as a result of the accumulation of nitrogen by leguminous crops. Agriculture and Forestry, 16, 48–60. doi: 10.37128/2707-5826-2020-1-4 [In Ukrainian]

Lykhochvor, V. V., Andrushko, M. O., & Andrushko, O. M. (2020). Symbiotic activity of winter pea (Rizum sativum) depending on the rate of application of mineral fertilizers. In Proceedings of the XII International Scientific Conference “Forage and Fodder Protein” (pp. 66–69). Vinnytsia. [In Ukrainian]

Shevchuk, V. V. (2020). Comparative analysis of the influence of stimulant drugs on the sowing characteristics of winter pea and fodder bean seeds. In Dynamics of the development of world science. Abstracts of VII International Scientific and Practical Conference (pp. 954–963). Vancouver. [In Ukrainian]

Volkodav, V. V. (2000). Methodology of state variety testing of agricultural crops. State Commission of Ukraine for Testing and Protection of Plant Varieties. Kyiv. [In Ukrainian]

Hrytsaienko, Z. M., Hrytsaienko, A. O., & Karpenko, V. P. (2003). Methods of biological and agronomic research of plants and soils. Kyiv: NICHLAVA. [In Ukrainian]

Prysiazhniuk, O. I., Karazhbei, H. M., Leshchuk, N. V., Tsyba, S. V., Mazhuha, K. M., Brovkin, V. V., Symonenko, V. A., & Maslechkin, V. V. (2016). Statistical analysis of agronomic research data in the Statistica 10 package: methodological guidelines. Kyiv: Nilan-LTD. [In Ukrainian]

Chynchyk, O. S. (2016). The influence of seed treatment with biopreparations on indicators of crop structure and yield of pea varieties. Collection of Scientific Works of the Podilskyi SATU, 24(1), 222–229. [In Ukrainian]

Chynchyk, O. S. (2015). The influence of seed treatment with biological preparations on the duration of the growing season and the yield of pea varieties. Feeds and Feed Production, 81, 74–78. [In Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-06

Як цитувати

Ковальчук, І. В., Новицька, Н. В., Мартинов, О. М., Мельниченко, В. В., & Чубко, О. П. (2024). Вплив азотних мінеральних добрив на формування продуктивності гороху озимого. Новітні агротехнології, 12(3). https://doi.org/10.47414/na.12.3.2024.308604

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО