Вплив традиційних та альтернативних систем удобрення на продуктивність буряків цукрових
DOI:
https://doi.org/10.47414/na.12.1.2024.296414Ключові слова:
добрива, буряки цукрові, врожайність, збір цукру, технологічна якість коренеплодівАнотація
Мета. Дослідити вплив мінеральної, традиційної та альтернативної органо-мінеральних систем удобрення на продуктивність та технологічну якість коренеплодів буряків цукрових.
Методи. Довготривалий польовий та аналітичний.
Результати. Наведено дані досліджень щодо ефективності традиційних та альтернативних систем удобрення у підвищенні продуктивності та технологічної якості коренеплодів буряків цукрових. Установлено перспективність застосування соломи, зеленої маси гірчиці білої та мінеральних добрив для отримання високих врожаїв і технологічної якості коренеплодів буряків цукрових в умовах достатнього зволоження на чорноземі вилугуваному.
Висновки. Мінеральна система удобрення за ефективністю поступалась органо-мінеральному удобренню. Максимальна доза мінеральних добрив N120P80K120 забезпечила врожайність коренеплодів 67,5 т/га, цукристість – 17,9 %, збір цукру – 12,1 т/га. Найвищу продуктивність буряків цукрових досягали за внесення 40 т/га гною + N90P60K90: врожайність коренеплодів – 79,6 т/га, цукристість – 18,2 %, збір цукру – 14,5 т/га зі зростанням врожайності до контролю без добрив – на 37,0 т/га, збору цукру – на 6,7 т/га. Перспективним під буряки цукрові визначено внесення соломи + пожнивний сидерат + N90P60K90: врожайність коренеплодів – 70,3 т/га, цукристість – 18,2 %, збір цукру – 12,8 т/га. Зазначена система удобрення поступалась внесенню 40 т/га гною + N90P60K90 за врожайністю – на 9,3 т/га, збором цукру – на 1,7 т/га. Застосування добрив неістотно підвищило втрати цукру в мелясі порівняно з контролем без добрив: за внесення мінеральних добрив – на 0,01–0,05 %, 40 т/га гною + N90P60K90 – на 0,07 %, солома + пожнивний сидерат + N90P60K90 – на 0,04 %.
Посилання
Draycott, A. P., & Christenson, D. R. (2003). Nutrients for sugar beet production. In Soil-Plant Relationships (pp. 177–181). CABI: Wallingford.
Ahmad, I., Ahmad, B., Ali, S., Kamran, M., Fang, H. Q., & Bilegjargal, B. (2017). Nutrients management strategies to improve yield and quality of sugar beet in semi-arid regions. Journal of Plant Nutrition, 40(15), 2109–2115. doi: 10.1080/01904167.2016.1267207
Barshtein, L. A., Shkarednyi, I. S., & Odrekhivskyi, O. G. (1998). Dependence of soil fertility and sugar beet productivity on crop rotation and fertilizers. Agriculture, 72, 85–90. [In Ukrainian]
Tsvei, Ya. P., & Shymanska, N. K. (2005). Sugar beet productivity and nutrient removal depending on the fertilizer system. Bulletin of Lviv State Agrarian University, 5, 205–208. [In Ukrainian]
Zaryshniak, A. S., Baliuk, S. A., Lisovyi, M. V., & Komarista, A. V. (2012). Balance of humus and nutrients in soils of Ukraine. Bulletin of Agrarian Science, 1, 28–32. [In Ukrainian]
Martyniuk, S., Pikuła, D., & Kozieł, M. (2019). Soil properties and productivity in two long-term crop rotations differing with respect to organic matter management on an Albic Luvisol. Scientific Report, 9, Article 1878. doi: 10.1038/s41598-018-37087-4
Baliuk, S. A., Medvediev, V. V., & Tarariko, O. G. (2010). On the state of soil fertility of Ukraine. National Report. Kyiv. [in Ukrainian]
Saiko, V. F. (2008). The scientific basis of agriculture in the context of climate change. Bulletin of Agrarian Science, 11, 5–10. [in Ukrainian]
Tsvei, Ya. P., & Kasyanchuk, F. P. (2004). Use of harvest mustard when growing sugar beets. Sugar Beet, 3, 14–15. [in Ukrainian]
Bagherzadeh, A., Kalat, S. M. N., & Hajian, J. (2014). Effects of Residual Wheat Straw and Nitrogen Fertilizer on Yield and Quality of Sugar Beet in a Semi-Arid Region. Sugar Tech, 16(2), 189–194. doi: 10.1007/s12355-013-0253-6
Hlisnikovsky, L., Mensik, L., Krizova, K., & Kunzova, E. (2021). The Effect of Farmyard Manure and Mineral Fertilizers on Sugar Beet Beetroot and Top Yield and Soil Chemical Parameters. Agronomy, 11, Article 133. doi: 10.3390/agronomy11010133
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Цей твір ліцензовано за Creative Commons Attribution 4.0 International License
Автори зберігають авторське право та надають журналу право першої публікації. Водночас робота ліцензується за умовами Creative Commons «Attribution» 4.0, що дозволяє іншим особам поширювати її за умови обов’язкового зазначення авторства та посилання на першу публікацію в цьому журналі.