Урожайність і якість різних сортів квасолі

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.47414/na.11.2.2023.285752

Ключові слова:

квасоля звичайна, урожайність, вміст білка, вміст крохмалю, маса 1000 зерен, індекс стабільності

Анотація

Мета. Визначити врожайність і якість різних сортів квасолі.

Методи. Польовий – визначення врожайності, лабораторні – визначення маси 1000 зерен, вмісту білка та крохмалю в зерні, математично-статистичний, аналізування.

Результати. У середньому за два роки досліджень найвищу врожайність отримано за вирощування сорту ‘Подолянка’ – 3,31 т/га, а найнижчу – ‘Двадесятиця’ – 1,02 т/га. Урожайність на рівні 2,04–2,72 т/га отримано в сортів квасолі ‘Білосніжка’, ‘Первомайська’, ‘Онікс’, ‘Буковинка’, ‘Мавка’, ‘Журавка’, ‘Щедра’. Проте цей показник був на 22–62 % меншим порівняно з сортом ‘Подолянка’. За вирощування решти сортів урожайність становила 1,29–1,81 т/га. Найбільшу масу 1000 зерен формували сорти ‘Подолянка’ і ‘Буковинка’ –230 і 245 г відповідно. Найменшим цей показник був у сортів ‘Златко’ та ‘Двадесятиця’ –106 і 113 г відповідно. У решти сортів маса 1000 зерен була на рівні 123–210 г. Найвищий вміст білка отримано за вирощування сорту квасолі ‘Онікс’ – 30,2 %. Вміст білка на рівні 27,0–27,2 % формували сорти ‘Журавка’ та ‘Подолянка’. Найнижчий вміст білка був у зерні сорту ‘Двадесятиця’ – 19,4 %. У зерні решти сортів квасолі цей показник становив 20,0–26,0 %. При цьому індекс стабільності формування вмісту білка був високим – 0,94–0,99. Вищим вміст білка у зерні квасолі був у 2022 р. – 19,7–30,4 %, а у 2021 р. – 19,1–30,0 %. Вміст крохмалю в зерні квасолі змінювався обернено пропорційно до вмісту білка. Тобто, у 2021 р. цей показник був вищим, а у 2022 р. – нижчим. Проте вміст крохмалю мало змінювався залежно від року дослідження, оскільки індекс стабільності був високим – 0,97–0,99.

Висновки. Найвищу врожайність має сорт квасолі ‘Подолянка’ – 3,10–3,52 т/га. При цьому вміст білка й крохмалю в зерні становить 26,4–28,0 і 40,5–41,5 % відповідно, а маса 1000 зерен – 219–241 г. Найвищий вміст білка має сорт ‘Онікс’ – 30,0–30,4 % за врожайності 2,00–2,64 т/га. При цьому маса 1000 зерен становить 146–164 г. Сорти квасолі мають різну реакцію на погодні умови, оскільки індекс стабільності формування врожайності становить 0,52–0,88. Проте індекс стабільності для формування вмісту білка високий – 0,94–0,99.

Посилання

Mazur, V. A., Didur, I. М., Tkachuk, О. P., & Pantsyrevа, Н. V. (2021). Agroecological sustainability of varieties of regular bean to adverse vegetation conditions. Scientific Reports NULES of Ukraine, 2. doi: 10.31548/dopovidi2021.02.006 [In Ukrainian]

Sousa, A. M. de C. B. de, Silva, V. B. da, Lopes, Â. C. de A., Gomes, R. L. F., & Carvalho, L. C. B. (2020). Prediction of grain yield, adaptability, and stability in landrace varieties of lima bean (Phaseolus lunatus L.). Crop Breeding and Applied Biotechnology, 20(1), Article e295120115. doi: 10.1590/1984-70332020v20n1a15

Mazur, V., Branitskyi, Y., & Mazur, O. (2020). Selection value and adaptability of bean varieties of common beans in the conditions of Uladovo-Lyulynetsk experimental and selection station of IBKIBU. Agriculture and Forestry, 4, 5–14. doi: 10.37128/2707-5826-2020-4-1 [In Ukrainian]

Nawaz, H., Shad, M. A., Rehman, N., Andaleeb, H., & Ullah, N. (2020). Effect of solvent polarity on extraction yield and antioxidant properties of phytochemicals from bean (Phaseolus vulgaris) seeds. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, 56, Article e17129. doi: 10.1590/s2175-97902019000417129

Bezugla, O. M. (2017). Common bean (Phaseolus vulgaris L.) sources of suitability for mechanized harvesting. Генетичні ресурси рослин, 21, 41–52. [In Ukrainian]

Kutovenko, V. B. (2010). The influence of the photoenergetic radiation on productivity of the climbing haricot bean in the conditions of Ukraine Forest-steppe. Scientific Reports NULES of Ukraine, 5. Retrieved from http://nd.nubip.edu.ua/2010-5/10kvbufs.pdf [In Ukrainian]

Zhang, Z., Tian, X., Wang, P., Jiang, H., & Li, W. (2019). Compositional, morphological, and physicochemical properties of starches from red adzuki bean, chickpea, faba bean, and baiyue bean grown in China. Food Science & Nutrition, 7(8), 2485–2494. doi: 10.1002/fsn3.865

Romero, H. M., & Zhang, Y. (2019). Physicochemical properties and rheological behavior of flours and starches from four bean varieties for gluten-free pasta formulation. Journal of Agriculture and Food Research, 1, Article 100001. doi: 10.1016/j.jafr.2019.100001

De Cillis, F., Leoni, B., Massaro, M., Renna, M., & Santamaria, P. (2019). Yield and quality of faba bean (Vicia faba L. var. major) genotypes as a vegetable for fresh consumption: A comparison between Italian landraces and commercial varieties. Agriculture, 9(12), Article 253. doi: 10.3390/agriculture9120253

Holokhorynska, M. H., Ovcharuk, O. V., & Velychko, S. Y. (2005). Creation of new varieties of beans and their introduction into production. Plant Breeding and Seed Production, 90, 149–152. [In Ukrainian]

Ovcharuk, O., Kalenska, S., Ovcharuk, V., & Tkach, O. (2021). Characteristics of the productivity structure, yield and quality composition of beans grain varieties (Phaseolus vulgaris L.). Agrobiology, 2, 106–115). doi: 10.33245/2310-9270-2021-167-2-106-115 [In Ukrainian]

Bulyaba, R., Winham, D. M., Lenssen, A. W., Moore, K. J., Kelly, J. D., Brick, M. A., Wright, E. M., & Ogg, J. B. (2020). Genotype by location effects on yield and seed nutrient composition of common bean. Agronomy, 10(3), Article 347. doi: 10.3390/agronomy10030347

Ovcharuk, O. V. (2014). Agro-ecological characteristic of varieties of kidney beans, as well as their productivity in the conditions of Western Forest-Steppe. Collection of Scientific Papers of Uman National University of Horticulture, 85(1), 92–97. [In Ukrainian]

Mazur, O. V., & Mazur, O. V. (2019). Genotypical differences of common beans varieties by plastic and stability parameters. Agriculture and Forestry, 9, 102–111. [In Ukrainian]

Olifirovych, S., & Olifirovych, V. (2020). Yield capacity of common (grain) bean domestic varieties in condition of Western Forest-Steppe southern part. Foothill and Mountain Agriculture and Stockbreeding, 68, 162–175. doi: 10.32636/01308521.2020-(68)-1-12

Chynchyk, O., Olifrovych, S., & Olifrovych, V. (2021). Vegetation duration and productivity of common bean varieties in the southern part of the western Forest-steppe. Agrobiology, 1, 166–172. doi: 10.33245/2310-9270-2021-163-1-166-172 [In Ukrainian]

Lubych, V. V., Krasnoshtan, V. I., Voitovska, V. I., & Klymovych, N. M. (2023). Formation of seed quality of different chickpea varieties. Collected Works of Uman National University of Horticulture, 1, 109–115. doi: 10.32782/2415-8240-2023-102-1-109-115 [In Ukrainian]

Dudchak, T. V., Duganets, V. I., & Vilchynska, D. V. (2020). Feasibility of growing curing varieties of beans in the conditions of western Forest Steppe. Podilian Bulletin Agriculture Engineering Economics, 33, 33–41. doi: 10.37406/2706-9052-2020-2-3 [In Ukrainian]

Sych, Z. D., & Kutovenko, V. B. (2009). Selection of broad bean varieties for the conditions of the Right Bank Forest Steppe of Ukraine. Scientific Herald of NULES of Ukraine, 13, 333–355. [In Ukrainian]

Abebe, A., & Mekonnen, Z. (2019). Common Bean (Phaseolus vulgaris L.) varieties response to rates of blended NPKSB fertilizer at Arba Minch, Southern Ethiopia. Advances in Crop Science and Technology, 7(3), Article 429.

Wilker, J., Navabi, A., Rajcan, I., Marsolais, F., Hill, B., Torkamaneh, D., & Pauls, K. P. (2019). Agronomic performance and nitrogen fixation of heirloom and conventional dry bean varieties under low-nitrogen field conditions. Frontiers in Plant Science, 10, Article 952. doi: 10.3389/fpls.2019.00952

Bondarenka, H. L., & Yakovenka, K. I. (Ed.). (2001). Methods of Conducting Experiments in Vegetable and Melon Growing (3rd ed., rev.). Kharkiv: Osnova. [In Ukrainian]

Tarariko, Yu. O. (Ed.). (2005). Bioenergetic assessment of agricultural production: scientific methodical support. Kyiv: Ahrarna nauka. [In Ukrainian]

Hrytsaenko, Z. M., Hrytsaenko, A. O., & Karpenko, V. P. (2003). Methods of biological and agrochemical research of plants and soils. Kyiv: NICHLAVA. [In Ukrainian]

Lanovenko, O. H. (2019). Field workshop on genetics and the basics of selection for students of biological specialties of universities. Kherson: FOP Vyshemyrskyi V. S. [In Ukrainian]

Yeshchenko, V. O. (Ed.). (2014). Basics of scientific research in agronomy. Vinnytsia: TD Edelveis i K. [In Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-17

Як цитувати

Любич, В. В., Бобров, В. С., Мороз, Л. М., & Марченко, Т. М. (2023). Урожайність і якість різних сортів квасолі. Новітні агротехнології, 11(2). https://doi.org/10.47414/na.11.2.2023.285752

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО