Особливості структури врожаю спельти (Tríticum spélta L.) в умовах Лісостепу України
DOI:
https://doi.org/10.47414/na.11.1.2023.285496Ключові слова:
пшениця спельта, сорт, регулятори росту рослин, гумат калію, маса 1000 зерен, маса зерен з колоса, маса зерен з рослини, кількість зеренАнотація
Мета. Виявити вплив елементів технології вирощування сортів спельти на структуру врожаю посівів.
Методи. Дослідження проводили протягом 2019–2022 рр. на дослідному полі НВЦ Білоцерківського національного аграрного університету (Київська обл.), що розташоване у зоні нестійкого зволоження Правобережного Лісостепу України. Сорти спельти ‘Зоря України’, ‘Європа’ та ‘Аттергауер Дінкель’ вирощували із застосуванням у фазах колосіння й молочної стиглості позакореневого удобрення Гумат калію ГК-17 (400 г/га), а також регулятора росту Agriflex Amino у фазі колосіння (200 г/га).
Результати. Установлено, що найкращі показники маси 1000 насінин отримано в разі застосування позакореневого підживлення Гумат калію ГК-17 у фазі колосіння та повторно у фазі молочної стиглості в поєднанні з обробкою рослин регулятором росту Agriflex Amino у фазі колосіння. За таких умов у сорту ‘Зоря України’ маса 1000 насінин становила 68,9 г, у ‘Європа’ – 67,5, а в сорту ‘Аттергауер Дінкель’ – 79,0 г. За впливом факторів на формування кількості зерен з одного колосу найвищі показники отримано в разі застосування позакореневого підживлення Гумат калію ГК-17 у фазі колосіння та повторно у фазі молочної стиглості. Причому, для сорту ‘Зоря України’ неважливим було поєднання з обробкою рослин стимулятором росту Agriflex Amino у фазі колосіння, – за обох варіантів отримано масу в 1,07 г. Водночас за поєднання гуматів та обробки рослин регулятором росту Agriflex Amino у фазі колосіння в сорту ‘Європа’ отримано масу зерен з колосу в 1,09 г, а в сорту ‘Аттергауер Дінкель’ – 0,85 г.
Висновки. Найвищі показники маси насіння з рослини в сорту ‘Зоря України’ – 1,28–1,29 г забезпечуються в разі застосування позакореневого підживлення Гумат калію ГК-17 у фазі колосіння та повторно у фазі молочної стиглості. Водночас за поєднання гуматів та обробки рослин регулятором росту Agriflex Amino у фазі колосіння в сорту ‘Європа’ маса зерен з рослини становила 1,42 г, а в сорту ‘Аттергауер Дінкель’ – 1,36 г, що відповідало найкращим показникам досліду.
Посилання
Ninieva, A. K. (2012). Genetic diversity of winter spelled according to economic characteristics in the conditions of the eastern part of the Forest-Steppe of Ukraine. Plant Breeding and Seed Production, 101, 156–167. [In Ukrainian]
Savchuk, O. I., Koshytska, N. A., & Gurelia, V. V. (2018). Growing of winter spelled with the use of preparations of biological origin in the conditions of Polissia. Agro-Industrial Production of Polissia, 11, 31–34. [In Ukrainian]
Parii, F. M., Sukhomud, V. V., & Liubych, O. H. (2013). Evaluation of economically valuable properties of a new variety of spelled wheat of winter Zoria of Ukraine. Seed Production, 5, 5–6. [In Ukrainian]
Vovk, V. I. (2004). Certification of organic agriculture in Ukraine: current state, prospects, strategy for the future. In Materials of the International Seminar "Organic food products. Modern trends in production and marketing" (p. 3). Lviv: N.p. [In Ukrainian]
Voskobiinyk, Yu. P. (2013). Capacity of the market of organic products in Ukraine. Agroincom, 4–6, 7–10. [In Ukrainian]
Bezus, R. M. (2011). The market of organic products in Ukraine: problems and prospects. Economy of Agro-Industrial Complex, 6, 47–52. [In Ukrainian]
Burliai, A. P. (2013). The role of Ukraine in shaping the offer of the European market of organic products. Economic Magazine – XXI, 11–12(2), 15–18. [In Ukrainian]
Breus, D. S. (2020). World experience of organic agriculture and prospects of its development in Ukraine. Taurian Scientific Herald, 116(1), 198–206. doi: 10.32851/2226-0099.2020.116.1.27 [In Ukrainian]
Ivanova, L. S. (2015). Production of organic products: world experience and domestic realities. Agroworld, 18, 30–35. [In Ukrainian]
Kostyuk, O. D. (2012). Organic farming: global trends and prospects for development in Ukraine. Scientific Herald of NULES of Ukraine, 177, 291–295. [In Ukrainian]
Dovgan, O. M. (2013). Organic production: essence, objective necessity, efficiency. Sustainable Economic Development, 1, 200–206. [In Ukrainian]
Dudar, O. T. (2012). Development of organic agricultural production in Ukraine. Economy of Agro-Industrial Complex, 3, 121–126. [In Ukrainian]
Development of the organic market in the world. Retrieved from http://organic.ua/uk/lib/1861-rozvytok-organichnogo-rynku-v-sviti [In Ukrainian]
Development of the organic market Ukraine and the world. (2018). Newsletter. Retrieved from http://www.organic-world.net/yearbook/yearbook-2108.html [In Ukrainian]
Maslak, O. M. (2012). Development of the market of organic products in Ukraine. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Ser.: Economics and management, 11, 60–69. [In Ukrainian]
Sidelnikova, I. V. (2015). The market of organic products and peculiarities of its formation in the conditions of a transformational economy. Collection of scientific works of Kharkiv National Pedagogical University named after H. S. Skovoroda. Economy, 15, 142–148. [In Ukrainian]
Tkachyk, S. O., Prysiazhniuk, O. I., & Leshchuk, N. V. (2016). Methodology of qualification examination of plant varieties for suitability for distribution in Ukraine. General part (4th ed., ed. and enl.). Vinnytsia: FOP Korzun D. Yu. [In Ukrainian]
Ruzhitska, O. M., & Borysova, O. V. (2015). Growth, productivity and grain quality of winter spelled under the conditions of the Southern Steppe zone of Ukraine. Odesa National University Herald. Biology, 20(1), 47–58. [In Ukrainian]