Фізико-хімічні властивості зерна амаранту залежно від сорту та вологості

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.47414/na.11.1.2023.275736

Ключові слова:

амарант, фізико-хімічні властивості, геометричні параметри зерна, вологість зерна, сорт

Анотація

Мета. Установити особливості формування фізико-хімічних властивостей зерна амаранту залежно від сорту та вологості.

Методи. Лабораторні – визначення фізико-хімічних і фізико-механічних властивостей зерна, розрахунковий – об’єм, площа і сферичність зерна, математично-статистичний, аналізування.

Результати. Дослідження свідчать, що в зерні амаранту найвищим був вміст вуглеводів – 63,1–68,7 % залежно від сорту. При цьому вміст вуглеводів у зерні сорту ‘Харківський-1’ був істотно вищим порівняно з сортами ‘Ацтек’ і ‘Геліос’. Уміст білка в зерні достовірно змінювався залежно від сорту амаранту. Найбільше  білка містилось у зерні сортів ‘Лера’ та ‘Харківський-1’ – 20,2–24,9 %. Необхідно відзначити, що в зерні цих сортів вміст лізину був також найвищим – 0,85–0,91 %. Вологість зерна низька – 8,3–11,1 % залежно від сорту. Найвища натура зерна була в сорту ‘Геліос’ – 819 г/дм3, а в решти сортів – 748–775 г/дм3. Маса 1000 зерен, об’єм 1000 зерен і швидкість витання майже не змінювались залежно від сорту амаранту. При цьому кут природного укосу достовірно змінювався залежно від сорту амаранту. Коефіцієнти зовнішнього тертя у стані спокою і коефіцієнт зовнішнього тертя в русі для зерна сортів ‘Харківський-1’, ‘Лера’ та ‘Ацтек’ були істотно вищими порівняно із сортом ‘Геліос’. Геометричні параметри зернівок достовірно змінюються залежно від їх вологості: з підвищенням вологості зерна його геометричні параметри зростають. Підвищення вмісту вологи у зерні збільшує лінійні розміри. При цьому зростає об’єм і площа поверхні зернівки, завдяки цьому підвищується сферичність.

Висновки. Установлено, що фізико-хімічні властивості зерна амаранту достовірно змінюються залежно від сорту та його вологості. Зерно сортів амаранту ‘Лера’ та ‘Харківський-1’ має найвищий уміст білка – 20,2–24,9 % та лізину – 0,85–0,91 %. Уміст вуглеводів при цьому становить 65,3–68,7 %. Найвищу натуру зерна має сорт ‘Геліос’ – 819 г/дм3. Маса 1000 зерен становить 0,664–0,710 г залежно від сорту. Зерно сортів ‘Харківський-1’, ‘Лера’ та ‘Ацтек’ характеризується вищим кутом природного укосу, коефіцієнтами зовнішнього тертя у стані спокою і зовнішнього тертя в русі. Підвищення вологості зерна достовірно збільшує його геометричні параметри.

Посилання

Rastogi, A., & Shukla, S. (2013). Amaranth: A New Millennium Crop of Nutraceutical Values. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 53(2), 109–125. doi: 10.1080/10408398.2010.517876

Emire, S. A., & Arega, M. (2012). Value added product development and quality characterization of amaranth (Amaranthus caudatus L.) grown in East Africa. African Journal of Food Science and Technology, 3(6), 129–141.

Altuntas, S. E., Naneli, I., & Sakin, M. A. (2018). Some selected engineering properties of seven genotypes in quinoa seeds. Advances in Agricultural Science, 6(2), 36–49.

Liubych, V. V. (2021). Modern achievements of cereal production. Bulletin of Uman National University of Horticulture, 1, 71–76. doi: 10.31395/2310-0478-2021-1-71-76 [In Ukrainian]

Bassore, D. G., & Desalegn, B. B. (2017). Formulation of Flat Bread (Kitta) from Maize (Zea mays L.) and Amaranth (Amaranthus caudatus L.): Evaluation of Physico-Chemical Properties, Nutritional, Sensory and Keeping Quality. International Journal of Food Science and Nutrition Engineering, 7(6), 125–131.

Shevkani, K., Singh, N., Kaur, A., & Rana, J. C. (2014). Physicochemical, pasting and functional properties of amaranth seed flours: Effects of lipid removal. Journal of Food Science, 79(7), 1271–1277. doi: 10.1111/1750-3841.12493

Sindhu, R., & Khatkar, B. S. (2016). Physicochemical and functional properties of starch and flour of amaranth (Amaranthus hypochondriacus) seeds. Annals of Agri Bio Research, 21, 168–173.

Tang, Y., & Tsao, R. (2017). Phytochemicals in quinoa and amaranth grains and their antioxidant, anti-inflammatory, and potential health beneficial effects: A review. Molecular Nutrition & Food Research, 61(7), Article 1600767. doi: 10.1002/mnfr.201600767

Liubych, V. V., Kononenko, L. M., Poltoretska, N. M., & Voitovska, V. I. (2022). Nitrogen compounds and fatty acid composition in seeds of amaranth varieties. Scientific Papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet, 30, 112–118. doi: 10.47414/np.30.2022.268938

Wolosik, K., & Markowska, A. (2019). Amaranthus Cruentus Taxonomy, Botanical Description, and Review of its Seed Chemical Composition. Natural Product Communications, 14(5). doi: 10.1177/1934578X19844141

Bozorov, S. S., Berdiev, N. Sh., Ishimov, U. J., Olimjonov, S. S., Ziyavitdinov, J. F., Asrorov, A. M., & Salikhov, S. I. (2018). Chemical composition and biological activity of seed oil of amaranth varieties. Nova Biotechnologica et Chimica, 17(1), 66–73. doi: 10.2478/nbec-2018-0007

Beniwal, S. K. D., & Amita Sindhu, R. (2019). Effect of grain processing on nutritional and physico-chemical, functional and pasting properties of amaranth and quinoa flours. Indian Journal of Traditional Knowledge, 18(3), 500–507.

Jan, K., Panesar, P., & Singh, S. (2019). Effect of moisture content on the physical and mechanical properties of quinoa seeds. International Agrophysics, 33(1), 41–48. doi: 10.31545/intagr/104374

Chauhan, A., & Singh, S. (2013). Influence of germination on physico-chemical properties of amaranth (Amaranthus spp.) flour. International Journal of Agriculture and Food Science Technology, 4(3), 215–220.

Osokina, N. M., Mostoviak, I. I., Herasymchuk, O. P., Yeremeieva, O. A., Kostetska, K. V., Liubych, V. V., … Yevchuk, Ya. V. (2021). Grain quality and accounting for receiving, processing and storage. Kyiv: TROPEA. [In Ukrainian]

Yeshchenko, V. O. (Ed.). (2014). Fundamentals of scientific research in agronomy. Vinnitsia: Edelweis i K. [In Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-22

Як цитувати

Любич, В. В., Манзій, О. П., Войтовська, В. І., & Климович, Н. М. (2023). Фізико-хімічні властивості зерна амаранту залежно від сорту та вологості . Новітні агротехнології, 11(1). https://doi.org/10.47414/na.11.1.2023.275736

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО