Формування продуктивності амаранту залежно від строків сівби в Правобережному Лісостепу України

Автор(и)

  • Л. М. Кононенко Уманський національний університет садівництва, Україна

DOI:

https://doi.org/10.47414/na.10.2.2022.270470

Ключові слова:

польова схожість, густота рослин, білок, протеїн, зелена маса

Анотація

Мета. Установити оптимальні строки сівби для формування високої продуктивності амаранту в Правобережному Лісостепу України.

Методи. Польові досліди закладали на дослідних полях кафедри рослинництва Уманського національного університету садівництва (Черкаська обл.) упродовж 2018–2022 рр. Вивчали продуктивність двох сортів амаранту Харківський-1’ та ‘Ацтек’ залежно від строків сівби: 15 квітня, 25 квітня і 5 травня. Визначали польову схожість насіння, а впродовж періоду вегетації проводили фенологічні спостереження за ростом і розвитком рослин культури.

Результати. Тривалість вегетаційного періоду істотно змінювалась залежно від строку сівби амаранту. Зокрема, за сівби 15 квітня тривалість вегетаційного періоду становила 133 доби, за сівби 25 квітня скорочувалась до 116, або на 15 %, а за сівби 5 травня – до 99 діб, або на 34 % порівняно з першим строком сівби. За вирощування амаранту сорту ‘Ацтек’ період сходи – достигання скорочувався на 3 % за другого строку сівби і на 22 % за третього строку сівби порівняно з першим. Польова схожість насіння амаранту достовірно змінювалась від строку сівби. Зокрема, цей показник зростав з 87,8 % за першого строку сівби до 89,7 %, або на 2 % за другого строку та до 91,6 %, або на 4 % за третього строку сівби. Подібну тенденцію встановлено за вирощування сорту ‘Ацтек’. Залежно від строків сівби у фазі формування зерна показники вмісту абсолютно сухої маси варіювали в сорту ‘Харківський-1’ від 675 до 705 г/м2, а в ‘Ацтек’ – від 639 і до 667 г/м2; у фазі воскової стиглості зерна – ‘Харківський-1’ за першого строку сівби 765 г/м2, другого – 755 і третього – 705 г/м2 , а в сорту ‘Ацтек’ – 708, 696 і 678 г/м2 відповідно. Найвищий уміст білка в зерні сорту ‘Харківський‑1’ отримано за першого строку сівби – 14,47 %. За другого строку сівби цей показник знижувався до 13,11 %, або на 10 %, а за третього строку – до 11,68 %, або на 24 %. За вирощування сорту ‘Ацтек’ уміст білка знижувався з 14,12 до 11,66 %. Зокрема, за другого та третього строків сівби цей показник був нижчим відповідно на 9 і 21 % порівняно з першим строком. У сорту ‘Харківський-1’ найвищий уміст протеїну отримано за другого строку сівби – 18,6 %. Уміст жиру та вуглеводів змінювався подібно. При цьому вміст жиру був у 2,5–2,6 раза, а вміст вуглеводів – у 3,4–3,5 раза нижчим порівняно з умістом протеїну.

Висновки. Продуктивність амаранту достовірно змінюється залежно від строку сівби. Тривалість вегетаційного періоду амаранту сорту ‘Харківський-1’ скорочується з 133 діб за сівби 15 квітня до 99 діб за сівби 5 травня, у сорту ‘Ацтек’ – з 127 до 104 діб. Коефіцієнт виживання рослин залежно від сорту зростає з 0,70–0,71 за першого строку сівби до 0,83–0,88 за третього строку. Урожайність сухої маси, вміст біохімічного складника в сухій масі рослин амаранту найвищі за сівби 25 квітня. Уміст білка в зерні найвищий за першого строку сівби. Оптимальним строком сівби амаранту є 5 травня, оскільки забезпечує найбільший вихід білка – 87,6–88,5 кг/га залежно від сорту.

Посилання

Hoptsii, T. I. (1999). Amaranth: biology of cultivation, prospects of use, selection. Kharkiv: Kharkiv State Agrarian University. [In Ukrainian]

Guardianelli, L. M., Salinas, M. V., & Puppo, M. C. (2019). Hydration and rheological properties of amaranth-wheat flour dough: Influence of germination of amaranth seeds. Food Hydrocolloids, 97, Article 105242. doi: 10.1016/j.foodhyd.2019.105242

Sing, M., & Liu, S. X. (2021). Evaluation of amaranth flour processing for noodle making. Journal of Food Processing and Preservation, 45(4), Article e15270. doi: 10.1111/jfpp.15270

Yaniuk, T., & Hriunvald, N. (2022). Amaranth production in Ukraine: state and prospects. Food Resources, 10(18), 179–192. doi: 10.31073/foodresources2022-18-18 [In Ukrainian]

Zheleznov, A. V., Zheleznova, N. B., Burmakina, N. V., & Yudina, R. S. (2009). Amaranth: scientific basis of introduction. Novosibirsk: Geo. [In russian]

Gunina, L. M., Dmitriev, A. B., Shustov, E. B., Kholodkov, A. B., & Golovashchenko, R. B. (2018). Prospects of Application of Diet Supplements Based on Amaranth in the Practice of Training Athletes. Ukrainian Journal of Medicine, Biology and Sport, 3(7), 267–277. doi: 10.26693/jmbs03.07.267 [In russian]

Lyubich, V. V., Kononenko, L. M., Poltoretska, N. M., & Voitovska, V. I. (2022). Nitrogen compounds and fatty acid composition in seeds of amaranth varieties. Scientific Papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet, 30, 112–118. doi: 10.47414/np.30.2022.268938 [In Ukrainian]

Hoptsii, T. I. (2004). Field germination of amaranth seeds depending on agroecological factors. Bulletin of the Sumy National Agrarian University. Agronomy and Biology, 6, 84–87. [In Ukrainian]

Sinyagin, I. I. (Ed.). (1970). Seeding rates, methods of sowing and areas of nutrition of agricultural crops. Moscow: Kolos. [In russian]

Nikolaev, E. V., & Sapleva L. A. (1991). Development of amaranth cultivation technology in the south of Ukraine. In Amaranth: agroecology, processing, use (pp. 30–32). Kazan: N. p. [In russian]

Uteush, Yu. A. (1991). New promising fodder crops (p. 71). Kyiv: Naukova Dumka. [In russian]

Jamriška, P. (1993). Vplyv terminu sejby na urodu semien laskavca A. hypochondriacus. In Biologizácia rastlinnej výroby IV (pp. 51–54). Nitra: VŠP.

Magomedov, I. M. (2001). Amaranth – the culture of the future: physiological and biotechnological aspects. In Proceedings of the IV International Symposium "New and non-traditional plants and prospects for their use" (Vol. 1, p. 77). Moscow: Publishing House of the Russian University of Peoples' Friendship. [In russian]

Kogut, I. M., Mishin, S. M., & Kogut, S. G. (2016). The effect of sowing terms on the conditions of growth, development and productivity of amaranth plants in the Southern Steppe. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, 79, 35–40. [In Ukrainian]

Gudkovska, N. B., & Hoptsiy, T. I. (2018). Yielding ability of amaranth seeds depending on the sowing timing and methods in the conditions of the Left-bank forest steppe of Ukraine. The Bulletin of Kharkiv National Agrarian University. Crop Production, Breeding and Seed Production, Horticulture, 2, 112–124. [In Ukrainian]

Gudkovska, N. B., & Hoptsii, T. I. (2016). Effect of sowing dates on the germination of amaranth in forest-steppe of Ukraine. The Bulletin of Kharkiv National Agrarian University. Crop Production, Breeding and Seed Production, Horticulture, 1, 195–204. [In Ukrainian]

Volkodav, V. V. (Ed.). (2001). Methodology of State variety testing of agricultural crops. Vol. 2: Cereal, cereal and leguminous crops. Kyiv: N. p. [In Ukrainian]

Beideman, I. N. (1954). Methods of phenological observations in geobotanical research. Moscow; Leningrad: N. p. [In russian]

Nichiporovich, A. A., Stroganova, L. E., Chmara, S. N., & Vlasova, M. P. (1961). Photosynthetic activity of plants in crops. Moscow: AN SSSR. [In russian]

Tarariko, Yu. O., Nesmashna, O. E., & Glushchenko, L. D. (2001). Energy assessment of farming systems and technologies for growing agricultural crops. Kyiv: Nora-prin. [In Ukrainian]

Marymov, V. I., Sukhov, A. I., & Korinets, V. V. (1989). Methodological recommendations for the energy assessment of soil treatment systems and methods. Moscow: VASKHNIL. [In russian]

Kovalchuk, V. P., Vasiliev, V. G., Boyko, L. V., & Zosimov, V. D. (2010). Collection of Methods for Studying Soils and Plants. Kyiv: Trud-GriPol. [In russian]

Grain. Methods for determining the mass of 1000 grains: GOST 10842-89 (ISO 520-77). (2005). Kyiv: Derzhspozhivstandart Ukrainy. [In russian]

Seeds of agricultural crops. Methods of determining quality: DSTU 4138-2002. (2003). Kyiv: Derzhspozhivstandart Ukrainy. [In Ukrainian]

Ermantraut, E. R., Prysiazhniuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007). Statistical analysis of agronomic study data in the Statistica 6.0 software suite. Kyiv: PolihrafKonsaltynh. [In Ukrainian]

Dospekhov, B. A. (1985). Methods of field experiment (with the basics of statistical processing of research results) (5th ed., rev. and enl.). Moscow: Agropromizdat. [In russian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-22

Як цитувати

Кононенко, Л. М. . (2022). Формування продуктивності амаранту залежно від строків сівби в Правобережному Лісостепу України. Новітні агротехнології, 10(2). https://doi.org/10.47414/na.10.2.2022.270470

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО