Особливості розвитку рослин пшениці озимої в осінньо-зимовий період вегетації залежно від передпосівної обробки насіння
DOI:
https://doi.org/10.47414/na.9.2021.257353Ключові слова:
біостимулятор, комплексне мікродобриво, інокулянт, польова схожість, стійкість проти хвороб, зимостійкістьАнотація
Мета. Визначити особливості росту й розвитку рослин пшениці озимої в осінньо-зимовий період вегетації залежно від передпосівної обробки насіння в умовах Правобережного Лісостепу України.
Методи. Досліди закладали на полях ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» (с. Пшеничне Білоцерківський р-н Київська обл.) упродовж 2019–2020 рр. Висівали насіння сорту пшениці м’якої озимої ‘МІП Валенсія’, попередньо оброблене різними захисно-стимулювальними препаратами: інокулянтом Бінок зерно, комплексним мікродобривом Урожай Старт, органічним біостимулятором зі вмістом ферментів Різомакс та бактеріальними препаратами Триходермін і Планориз у рекомендованих їх виробниками нормах витрати. Фоном (контролем) для дослідження ефективності препаратів слугував варіант, де перед сівбою в ґрунт вносили нітроамофоску N32P32K32 разом із комплексним гранульованим добривом Актібіон. Технологія вирощування культури в досліді – загальноприйнята для зони проведення досліджень.
Результати. У середньому за роки досліджень у контрольному варіанті польова схожість насіння пшениці м’якої озимої становила 82,7 % із густотою рослин 414 шт./м2. Застосування для передпосівної обробки насіння захисно-стимулювальних препаратів сприяло підвищенню цих показників порівняно з контролем на 1,9–4,8 % та 9–26 шт./м2. Найвищі показники вмісту цукрів у вузлі кущення (14,2 %) та, відповідно, зимостійкості рослин (96,8 %) отримано у варіанті комплексного застосування Бінок зерно + Урожай Старт. В інших варіантах обробки насіння ці показники були в межах 12,6–14,0 % та 93,4–96,0 %, на контролі – 12,4 % та 82,7 % відповідно. На контрольному варіанті досліду ураженість рослин септоріозом в осінній період становила 1,6 %, борошнистою росою – 5,6 %, а фузаріозною кореневою гниллю – 2,9 %, тоді як у разі застосування препаратів – відповідно 0,1–0,9 %, 0,1–3,0 та 0,0–1,4 %. Повний контроль цих хвороб у посівах (ураження рослин не виявлено) забезпечувало комбіноване застосування Бінок зерно + Урожай Старт. Найімовірніше, це пов’язано із тим, що в складі Бінок зерно містяться антагоністи збудників хвороб, фітогормони, антибіотики, вітаміни, амінокислоти і регулятори росту, а в Урожай Старт, окрім мікроелементів, – ауксини, амінокислоти та вітаміни групи В.
Висновки. Застосування для передпосівної обробки насіння пшениці м’якої озимої всіх досліджених захисно-стимулювальних препаратів дає змогу суттєво підвищити показники польової схожості насіння, густоти рослин, вмісту цукрів у вузлі кущення, зимостійкості, а також обмежити розвиток у посівах збудників небезпечних хвороб. Усе це дозволяє рекомендувати їх до впровадження в наявні технології вирощування культури в умовах Правобережного Лісостепу України.
Посилання
Kozub, N. A., Sozinov, I. A., Karelov, A. V., Blume, Ya. B., & Sozinov, A. A. (2017). Diversity of Ukrainian winter common wheat varieties with respect to storage protein loci and molecular markers for disease resistance genes. Cytology and Genetics, 51(2), 117–129. doi: 10.3103/S0095452717020050
Adamenko, T. (2006). Changes in agroclimatic conditions and their impact on grain farming. Ahronom, 3, 12–15. [in Ukrainian]
Zakharchuk, O. V. (2009). Variety as an innovative basis for crop development. Ahroinkom, 5–8, 1–22. [in Ukrainian]
Palamarchuk, V. D., Polishchuk, I. S., Yermakova, L. M., & Kalenska, S. M. (2012). Systems of modern intensive technologies. Vinnytsia: FOP Rohalska I. O. [in Ukrainian]
Shkurenko, L. V. (2012). Dependence of the efficiency of winter wheat production on the degree of intensity of the variety. Plant Varieties Studying and Protection, 2, 56–57. doi: 10.21498/2518-1017.2(16).2012.58991 [in Ukrainian]
Morgun, A. A., & Kurchiy, B. A. (2003). Food of the XXI century: unsolved problems, urgent tasks. Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants, 35(4), 281–294. [in Russian]
Kliuchenko, V. V. (2011). Influence of microbial preparations on productivity and quality of grain of winter wheat in agro-climatic conditions of Steppe Crimea. Ekolohiia. Naukovi pratsi, 140(152), 33–36. [in Ukrainian]
Petrov, N. Yu., & Dubrov, I. S. (2008). The influence of biological products on the productivity and quality of winter wheat grain. Agrarian Bulletin of the Urals, 1, 28–29. [in Russian]
Havrylov, S. V., Feoktystov, P. O., Latiuk, H. I., & Liashok, A. K. (2001). Features of molding resistance of soft and durum wheat to temperature stress. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, 12, 44–48. [in Ukrainian]
Trehobchuk, V., Yuzefovych, A., Krysanov, D., Popova, O., Pradun, V., & Skurska, N. (2003). Efficient improvement of the resource potential of the agro-industrial complex (theoretical and practical aspects). Kyiv: Instytut ekoniky NANU. [in Ukrainian]
Bazalii, V. V., Boichuk, I. V., Bazalii, H. H., Larchenko, O. V., & Babenko, D. V. (2016). Formation of productivity in wheat varieties of different type of development. Collected Scientific Articles Plant Breeding and Genetics Institute – National Center of Seed and Cultivars Investigation, 27, 95–102. [in Ukrainian]
Lebid, Ye. M., Cherenkov, A. V., & Solodushko, M. M. (2008). Peculiarities of growing winter wheat in Steppe Ukraine. Scientific and technical bulletin of the Mironivska Institute of Wheat named after V. M. Remeslo, 8, 335–344. [in Ukrainian]
Lytvynenko, M. A. (2010). Realization of genetic potential, problems of productivity and grain density of modern varieties of winter wheat. Seed Production, 6, 1–6. [in Ukrainian]
Lytvynenko, M. A., Lyfenko, S. P., & Druziak, V. V. (2014). Influx of strings of sivbi and sublethal winter temperatures on the viability and yield of winter wheat. Вulletin of Agricultural Science, 4, 27–31. [in Ukrainian]
Tkachyk, S. O., Prysiazhniuk, O. I., & Leshchuk, N. V. (2016). Methods of qualification examination of plant varieties for suitability for distribution in Ukraine. The general part (4th ed., rev. аnd enl.). Vinnytsia: FOP Korzun D. Yu. [in Ukrainian]
Litun, P. P., Proskurnyn, N. V., & Hoptsyi, T. I. (1996). Methods of field breeding experiment. Kharkov: KhAU. [in Ukrainian]
Bazalii, V. V., Boichuk, I. V., Babenko, D. V., & Bazalii, H. H. (2016). The nature of the formation and manifestation of winter hardiness of hybrids and varieties of soft winter wheat in the Southern Steppe. Tavria Scientific Bulletin, 95, 9–15. [in Ukrainian]
Rudnyk-Ivashchenko, O. I. (2012). Feature of growing of winter crops at the terms of changes of climate. Plant Varieties Studying and Protection, 2, 8–10. doi: 10.21498/2518-1017.2(16).2012.58894 [in Ukrainian]
Bazalii, V. V., Boichuk, I. V., Babenko, D. V., Lavrynenko, Yu. O., & Bazalii, G. G. (2017). Realization of genetic potential of productivity of wheat varieties of different types of development under different growing conditions. Factors in Experimental Evolution of Organisms, 21, 92–95. [in Ukrainian]
Bazalii, V. V., Domaratskyi, Ye. O., & Pichura, V. I. (2012). Analysis of yield formation of soft winter wheat varieties depending on biological products and climatic conditions. Tavria Scientific Bulletin, 82, 11–17. [in Ukrainian]
Domaratskyi, Ye. O. (2018, March 13–14). Overcoming the effects of stress during the cultivation of winter wheat in the context of global climate change. In Proceedings of the international scientific-practical conference with the participation of FAO "Climate change and agriculture. Challenges for agricultural science and education" (pp. 227–232). Kyiv, Ukraine. [in Ukrainian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Цей твір ліцензовано за Creative Commons Attribution 4.0 International License
Автори зберігають авторське право та надають журналу право першої публікації. Водночас робота ліцензується за умовами Creative Commons «Attribution» 4.0, що дозволяє іншим особам поширювати її за умови обов’язкового зазначення авторства та посилання на першу публікацію в цьому журналі.