Особливості розвитку рослин пшениці озимої в осінньо-зимовий період вегетації залежно від передпосівної обробки насіння
DOI:
https://doi.org/10.47414/na.9.2021.257353Ключові слова:
біостимулятор, комплексне мікродобриво, інокулянт, польова схожість, стійкість проти хвороб, зимостійкістьАнотація
Мета. Визначити особливості росту й розвитку рослин пшениці озимої в осінньо-зимовий період вегетації залежно від передпосівної обробки насіння в умовах Правобережного Лісостепу України.
Методи. Досліди закладали на полях ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція» (с. Пшеничне Білоцерківський р-н Київська обл.) упродовж 2019–2020 рр. Висівали насіння сорту пшениці м’якої озимої ‘МІП Валенсія’, попередньо оброблене різними захисно-стимулювальними препаратами: інокулянтом Бінок зерно, комплексним мікродобривом Урожай Старт, органічним біостимулятором зі вмістом ферментів Різомакс та бактеріальними препаратами Триходермін і Планориз у рекомендованих їх виробниками нормах витрати. Фоном (контролем) для дослідження ефективності препаратів слугував варіант, де перед сівбою в ґрунт вносили нітроамофоску N32P32K32 разом із комплексним гранульованим добривом Актібіон. Технологія вирощування культури в досліді – загальноприйнята для зони проведення досліджень.
Результати. У середньому за роки досліджень у контрольному варіанті польова схожість насіння пшениці м’якої озимої становила 82,7 % із густотою рослин 414 шт./м2. Застосування для передпосівної обробки насіння захисно-стимулювальних препаратів сприяло підвищенню цих показників порівняно з контролем на 1,9–4,8 % та 9–26 шт./м2. Найвищі показники вмісту цукрів у вузлі кущення (14,2 %) та, відповідно, зимостійкості рослин (96,8 %) отримано у варіанті комплексного застосування Бінок зерно + Урожай Старт. В інших варіантах обробки насіння ці показники були в межах 12,6–14,0 % та 93,4–96,0 %, на контролі – 12,4 % та 82,7 % відповідно. На контрольному варіанті досліду ураженість рослин септоріозом в осінній період становила 1,6 %, борошнистою росою – 5,6 %, а фузаріозною кореневою гниллю – 2,9 %, тоді як у разі застосування препаратів – відповідно 0,1–0,9 %, 0,1–3,0 та 0,0–1,4 %. Повний контроль цих хвороб у посівах (ураження рослин не виявлено) забезпечувало комбіноване застосування Бінок зерно + Урожай Старт. Найімовірніше, це пов’язано із тим, що в складі Бінок зерно містяться антагоністи збудників хвороб, фітогормони, антибіотики, вітаміни, амінокислоти і регулятори росту, а в Урожай Старт, окрім мікроелементів, – ауксини, амінокислоти та вітаміни групи В.
Висновки. Застосування для передпосівної обробки насіння пшениці м’якої озимої всіх досліджених захисно-стимулювальних препаратів дає змогу суттєво підвищити показники польової схожості насіння, густоти рослин, вмісту цукрів у вузлі кущення, зимостійкості, а також обмежити розвиток у посівах збудників небезпечних хвороб. Усе це дозволяє рекомендувати їх до впровадження в наявні технології вирощування культури в умовах Правобережного Лісостепу України.
Посилання
Kozub, N. A., Sozinov, I. A., Karelov, A. V., Blume, Ya. B., & Sozinov, A. A. (2017). Diversity of Ukrainian winter common wheat varieties with respect to storage protein loci and molecular markers for disease resistance genes. Cytology and Genetics, 51(2), 117–129. doi: 10.3103/S0095452717020050
Adamenko, T. (2006). Changes in agroclimatic conditions and their impact on grain farming. Ahronom, 3, 12–15. [in Ukrainian]
Zakharchuk, O. V. (2009). Variety as an innovative basis for crop development. Ahroinkom, 5–8, 1–22. [in Ukrainian]
Palamarchuk, V. D., Polishchuk, I. S., Yermakova, L. M., & Kalenska, S. M. (2012). Systems of modern intensive technologies. Vinnytsia: FOP Rohalska I. O. [in Ukrainian]
Shkurenko, L. V. (2012). Dependence of the efficiency of winter wheat production on the degree of intensity of the variety. Plant Varieties Studying and Protection, 2, 56–57. doi: 10.21498/2518-1017.2(16).2012.58991 [in Ukrainian]
Morgun, A. A., & Kurchiy, B. A. (2003). Food of the XXI century: unsolved problems, urgent tasks. Physiology and Biochemistry of Cultivated Plants, 35(4), 281–294. [in Russian]
Kliuchenko, V. V. (2011). Influence of microbial preparations on productivity and quality of grain of winter wheat in agro-climatic conditions of Steppe Crimea. Ekolohiia. Naukovi pratsi, 140(152), 33–36. [in Ukrainian]
Petrov, N. Yu., & Dubrov, I. S. (2008). The influence of biological products on the productivity and quality of winter wheat grain. Agrarian Bulletin of the Urals, 1, 28–29. [in Russian]
Havrylov, S. V., Feoktystov, P. O., Latiuk, H. I., & Liashok, A. K. (2001). Features of molding resistance of soft and durum wheat to temperature stress. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, 12, 44–48. [in Ukrainian]
Trehobchuk, V., Yuzefovych, A., Krysanov, D., Popova, O., Pradun, V., & Skurska, N. (2003). Efficient improvement of the resource potential of the agro-industrial complex (theoretical and practical aspects). Kyiv: Instytut ekoniky NANU. [in Ukrainian]
Bazalii, V. V., Boichuk, I. V., Bazalii, H. H., Larchenko, O. V., & Babenko, D. V. (2016). Formation of productivity in wheat varieties of different type of development. Collected Scientific Articles Plant Breeding and Genetics Institute – National Center of Seed and Cultivars Investigation, 27, 95–102. [in Ukrainian]
Lebid, Ye. M., Cherenkov, A. V., & Solodushko, M. M. (2008). Peculiarities of growing winter wheat in Steppe Ukraine. Scientific and technical bulletin of the Mironivska Institute of Wheat named after V. M. Remeslo, 8, 335–344. [in Ukrainian]
Lytvynenko, M. A. (2010). Realization of genetic potential, problems of productivity and grain density of modern varieties of winter wheat. Seed Production, 6, 1–6. [in Ukrainian]
Lytvynenko, M. A., Lyfenko, S. P., & Druziak, V. V. (2014). Influx of strings of sivbi and sublethal winter temperatures on the viability and yield of winter wheat. Вulletin of Agricultural Science, 4, 27–31. [in Ukrainian]
Tkachyk, S. O., Prysiazhniuk, O. I., & Leshchuk, N. V. (2016). Methods of qualification examination of plant varieties for suitability for distribution in Ukraine. The general part (4th ed., rev. аnd enl.). Vinnytsia: FOP Korzun D. Yu. [in Ukrainian]
Litun, P. P., Proskurnyn, N. V., & Hoptsyi, T. I. (1996). Methods of field breeding experiment. Kharkov: KhAU. [in Ukrainian]
Bazalii, V. V., Boichuk, I. V., Babenko, D. V., & Bazalii, H. H. (2016). The nature of the formation and manifestation of winter hardiness of hybrids and varieties of soft winter wheat in the Southern Steppe. Tavria Scientific Bulletin, 95, 9–15. [in Ukrainian]
Rudnyk-Ivashchenko, O. I. (2012). Feature of growing of winter crops at the terms of changes of climate. Plant Varieties Studying and Protection, 2, 8–10. doi: 10.21498/2518-1017.2(16).2012.58894 [in Ukrainian]
Bazalii, V. V., Boichuk, I. V., Babenko, D. V., Lavrynenko, Yu. O., & Bazalii, G. G. (2017). Realization of genetic potential of productivity of wheat varieties of different types of development under different growing conditions. Factors in Experimental Evolution of Organisms, 21, 92–95. [in Ukrainian]
Bazalii, V. V., Domaratskyi, Ye. O., & Pichura, V. I. (2012). Analysis of yield formation of soft winter wheat varieties depending on biological products and climatic conditions. Tavria Scientific Bulletin, 82, 11–17. [in Ukrainian]
Domaratskyi, Ye. O. (2018, March 13–14). Overcoming the effects of stress during the cultivation of winter wheat in the context of global climate change. In Proceedings of the international scientific-practical conference with the participation of FAO "Climate change and agriculture. Challenges for agricultural science and education" (pp. 227–232). Kyiv, Ukraine. [in Ukrainian]