Урожайність та біометричні показники продуктивних органів різних сортів капусти савойської (Brassica sabauda Lizg.)

Автор(и)

  • З. І. Ковтунюк Уманський національний університет садівництва
  • Н. В. Воробйова Уманський національний університет садівництва
  • Г. Я. Слободяник Уманський національний університет садівництва
  • О. Ю. Половинчук Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України

DOI:

https://doi.org/10.21498/na.8.2020.231829

Ключові слова:

сорти, маса й діаметр головки, товарна продукція, біохімічні складники продукції

Анотація

Мета. Установити особливості формування врожайності рослин та біометричних показників товарної продукції різних сортів капусти савойської в умовах Правобережного Лісостепу України.

Методи. Дослідження проводили в науково-виробничому відділку Уманського національного університету садівництва впродовж 2018–2020 рр. Сорти капусти савойської (‘Вертю 1340’ – контроль, ‘Сфера’, ‘Розалі’ та ‘Вертус’) висаджували за схемою 70 × 40 см (35,7 тис. шт./га).

Результати. У середньому за роки досліджень найвищу врожайність формували сорти капусти савойської ‘Вертус’ (53,1 т/га) та ‘Сфера’ (51,8 т/га), що відповідно на 7,4 і 6,1 т/га переважало показник контрольного варіанту (‘Вертю 1340’ – 45,7 т/га). Найменш урожайним серед досліджуваного сортименту був ‘Розалі’ – 39,9 т/га. Найнижчою товарністю отриманої продукції характеризувався ‘Вертю 1340’ – 85,6 %, тоді як у решти досліджуваних сортів цей показник був вищим у середньому на 9,1–13,3 %. Сорти капусти савойської ‘Сфера’ та ‘Вертус’ переважали сорт-контроль за основними біометричними показниками продуктової частини рослин – головки: середня маса – 1,73 і 1,50 кг проти 1,40 кг, діаметр – 18,6 і 18,2 см проти 17,8 см відповідно. Суттєво поступався їм за цими показниками й сорт ‘Розалі’. Щодо біохімічних складників продукції досліджуваних сортів, то уміст сухої речовини становив у середньому 8,07–10,17 %, цукрів – 3,27–3,58 %, вітаміну С – 32,64–60,98 мг/100 г. Найвищі якісні показники відзначено в контрольного сорту ‘Вертю 1340’, найнижчі – у ‘Сфера’.

Висновки. За вирощування в умовах Лісостепу України найвищу врожайність та товарність продукції формують сорти капусти савойської ‘Сфера’ та ‘Вертус’. Водночас контрольний сорт ‘Вертю 1340’ переважає всі інші за якісними показниками продукції – умістом сухої речовини, цукрів та вітаміну С.

Посилання

Ganichkin, O. A., & Ganichkin, A. V. (2005). Entsiklopediya sadovoda i ogorodnika [Encyclopedia of the gardener and the gardener]. Moscow: Eksmo. [in Russian]

Rybak, V. (2005). The many-faced queen of vegetables. Nastoyashchiy khazyain [A real master], 2, 33–40. [in Russian]

Grigorovskya, M. (2004). Savoy cabbage. Ogorodnik [Gardener], 100, 28. [in Russian]

Egorova, V. N. (2004). Vash sad i ogorod [Your garden and vegetable garden]. Kharkiv: Klub semeynogo dosuga. [in Russian]

Putyrskiy, I. N., Prokhorov, V. N., & Rodinov, P. A. (2004). Kapusta [Cabbage]. Feniks: Rostov-on-Don. [in Russian]

Nikolaev, A. M., Zakabunina, E. N., Khustova, N. A., & Goncharov, A. V. (2019). Studying the assortment of various types of cabbage (white cabbage, Savoy, broccoli, Brussels sprouts, Chinese, kohlrabi, red, cauliflower, Peking cabbage) in conditions of the Moscow region. In Nauka segodnya: teoreticheskie i prakticheskie aspekty: mater. nauchno-prakt. konf. [Science today: theoretical and practical aspects: proc. scientific and practical. conf.] (pp. 32–33). Vologda: N.p. [in Russian]

Zhuk, O. Ya., Fedosii, I. O., & Voloshyna, O. I. (2012). Features of the formation of true leaves in seedlings of Savoy and red cabbage, depending on the range. Naukovij vìsnik NUBIP Ukraïni. Serìâ Agronomìâ [Scientific Herald of NULES of Ukraine. Series: Agronomy], 180, 245–250. [in Ukrainian]

Al-Shehbaz, I. A., Beilstein, M. A., & Kellogg, E. A. (2006). Systematics and phylogeny of the Brassicaceae (Cruciferae): an overview. Plant Systematics and Evolution, 259(2–4), 89–120.

Fedosiy, I. A. (2013). Cultivation of Savoy cabbage. Nastoyashchiy khozyain [A real master], 11, 12–24. [in Russian]

Smilyanets, N. (2005). Cabbage variety. Ovoshchevodstvo [Vegetable growing], 4, 50–55. [in Russian]

Chu, Y.-H., Chang, C.-L., & Hsu, H.-F. (2000). Flavonoid content of several vegetables and their antioxidant activity. J. Sci. Food Agric., 80, 561–566.

Degenhardt, A., Knapp, H., & Winterhalter, P. (2000). Separation and purification of anthocyanins by high-speed countercurrent chromatography and screening for antioxidant activity. J. Agric. Food Chem., 48, 338–343.

Chu, Y.-F., Sun, J., Wu X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antioproliferative activities of common vegetables. J. Agric. Food Chem., 50, 6910–6916.

Artemieva, A. M., & Solovieva, A. E. (2018). Genetic diversity and biochemical value of Brassica L. cabbage plants. Bulletin of NSAU (Novosibirsk State Agrarian University), 4, 50–61. doi: 10.31677/2072-6724-2018-49-4-50-61 [in Russian]

Kovtuniuk, Z. I., Voitovska, V. I., Tretiakova, S. O., & Hulevska, A. V. (2020). General characteristics, morphological features and elements of technology of cultivation of species of the family Brassicaceae. In Eurasian scientific congress: Abstracts of the 7th International scientific and practical conference (pp. 10–31). Barcelona: Barca Academy Publ. [in Ukrainian]

Hrytsaienko, Z. M., Hrytsaienko, A. O., & Karpenko, V. P. (2003). Metody biolohichnykh ta ahrokhimichnykh doslidzhen roslyn i gruntiv [Methods of biological and agrochemical studies of plants and soils]. Hrytsaienko, Z. M. (Ed.). Kyiv: Nichlava. [in Ukrainian]

Koval'chuk, V. P., Vasil'ev, V. G., Boyko, L. V., & Zosimov, V. D. (2010). Sbornik metodov issledovaniya pochv i rasteniy [Collected methods for soils and plants investigation]. Kyiv: Trud-GriPol XXI vіk. [in Russian]

Ermantraut, E. R., Prysiazhniuk, O. I., & Shevchenko, I. L. (2007). Statystychnyi analiz ahronomichnykh doslidnykh danykh v paketi Statistica 6.0 [Statistical analysis of agronomic research data in package Statistica 6.0]. Kyiv: PolihrafKonsaltynh. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-21

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО