DOI: https://doi.org/10.47414/na.7.2019.204816

Вміст біохімічних складових у рослинах смородини чорної залежно від елементів агротехнології

P. H. Kopytko, A. S. Krotyk, V. V. Liubych, Y. F. Tereshchenko, M. V. Nedvyga

Анотація


Мета. Вивчення питання щодо формування біохімічних складових рослин смородини залежно від елементів агротехнології.

Методи. Фізико-хімічний, аналітичний, статистичний.

Результати. Встановлено, що вміст біохімічних складових (вміст азоту, фосфору та калію в листках, пагонах і ягодах, вміст аскорбінової кислоти і загальних цукрів) рослини смородини чорної змінюється залежно від елементів агротехнології (утримання ґрунту в міжряддях і прикущових смугах, застосування добрив). Найвищий вміст азоту та фосфору формується в рослинах смородини чорної за утримання ґрунту в міжряддях під чистим паром із застосуванням N60P90K90. Утримання ґрунту в прикущових смугах і застосування препарату Ріверм впливало на цей показник менше. Вміст калію мало змінюється залежно від досліджених елементів агротехнології. За утримання ґрунту в міжряддях під чистим паром на неудобрених ділянках вміст аскорбінової кислоти у ягодах становив 160–162 мг/100 г залежно від утримання ґрунту в прикущових смугах. Застосування N60P90K90 підвищувало вміст аскорбінової кислоти на 3 % незалежно від утримання ґрунту в прикущових смугах. Застосування N60P90K90 + Ріверм 1–3 % підвищувало цей показник на 6–9 % порівняно з контролем. За утримання ґрунту в міжряддях під чистим паром на неудобрених ділянках вміст загальних цукрів у ягодах становив 7,5–7,6 % залежно від утримання ґрунту в прикущових смугах. Застосування N60P90K90 підвищувало вміст цукрів на 3–4 % залежно від утримання ґрунту в прикущових смугах. Застосування N60P90K90 + Ріверм 1–3 % підвищувало цей показник на 4–9 % порівняно з контролем.

Висновки. Вміст азоту в листках становить 2,01–2,32 %, у пагонах – 1,89–2,07, у ягодах – 1,10–1,31 % залежно від елементів агротехнології. Вміст фосфору відповідно 0,19–0,32; 0,10–0,16; 0,42–0,52 %. Вміст калію відповідно 1,27–1,49; 1,03–1,25; 1,44–1,55 %. Вміст хімічних елементів у рослинах смородини чорної найбільше залежить від утримання ґрунту в міжряддях і застосування добрив. Найвищий вміст азоту, фосфору та калію в рослинах формується за вирощування смородини під чистим паром із застосуванням N60P90K90. Застосування добрив істотно збільшує вміст аскорбінової кислоти у ягодах смородини. Найвищий  її вміст забезпечує вирощування смородини у варіанті N60P90K90 + Ріверм 1–3 % незалежно від утримання ґрунту в міжрядді та прикущових смугах. За такого сценарію агротехнології вміст аскорбінової кислоти становить 166–174 мг/100 г ягід, вміст цукрів – 7,8–8,3 %.


Ключові слова


смородина чорна; елементи агротехнології; вміст азоту; фосфору та калію в рослинах; аскорбінова кислота; вміст цукрів

Повний текст:

PDF

Посилання


Shevchuk, L. M., Pryimachuk, L. S., & Pryimachuk, M. M. (2011). Effect of fertilizers on the black current fruit qualitative indexes. Naukovì dopovìdì NUBiP Ukraïni [Scientific reports NULES of Ukraine], 6. Retrieved from http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2011_6/11slm.pdf [in Ukrainian]

Kopytko, P. H., Krotyk, A. S., Liubych, V. V., Kononenko, L. M., & Ulianych, I. F. (2019). Influence of agricultural technology elements on parameters of currant bush. Nauk. pracì Ìnst. bìoenerg. kulʹt. cukrov. burâkìv [Scientific Papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet], 27, 99–107. [in Ukrainian]

Khanal, B. P., Grimm, E., & Knoche, M. (2011). Fruit growth, cuticle deposition, water uptake, and fruit cracking in jostaberry, gooseberry, and black currant. Sci. Hortic., 128(3), 289–296.

Rop, O., Řezníček, V., Mlček, J., Juríková, T., Balík, J., Sochor, J., & Kramářová, D. (2011). Antioxidant and radical oxygen species scavenging activities of 12 cultivars of blue honeysuckle fruit. Hort. Sci. (Prague), 38(2), 63–70. doi: 10.17221/99/2010-HORTSCI

Jurikova, T., Rop, O., Mlcek, J., Sochor, J., Balla, S., Szekeres, L., … Kizek, R. (2012). Phenolic Profile of Edible Honeysuckle Berries (genus Lonicera) and Their Biological Effects. Molecules, 17(1), 61–79. doi: 10.3390/molecules17010061

Rop, O., Jurikova, T., Sochor, J., Mlcek, J., & Kramarova, D. (2011). Antioxidant capacity, scavenging radical activity and selected chemical composition of native apple cultivars from Central Europe. J. Food Qual., 34(3), 187–194. doi: 10.1111/j.1745-4557.2011.00387.x

Bekatorou, A., Plioni, I., Sparou, K., Maroutsiou, R., Tsafrakidou, P., Petsi, T., & Kordouli, E. (2019). Bacterial cellulose production using the corinthian currant finishing side-stream and cheese whey: process optimization and textural characterization. Foods, 8(6), 345–359. doi: 10.3390/foods8060193

Tsuji, R., Koizumi, H., Aoki, D., Watanabe, Y., Sugihara, Y., Matsushita, Y., Fukushima, K., & Fujiwara, D. (2015). Lignin-rich enzyme lignin (LREL), a cellulase-treated lignin-carbohydrate derived from plants, activates myeloid dendritic cells via Toll-like receptor 4 (TLR4). J. Biol. Chem., 290(7), 4410–4421. doi: 10.1074/jbc.M114.593673

Rop, O., Sochor, J., Jurikova, T., Zitka, O., Skutkova, H., Mlcek, J., … Kizek, R. (2011). Effect of five different stages of ripening on chemical compounds in medlar (Mespilus germanica L.). Molecules, 16(1), 74–91. doi: 10.3390/molecules16010074

Lavola, A., Karjalainen, R., & Julkunen-Tiitto, R. (2012). Bioactive Polyphenols in Leaves, Stems, and Berries of Saskatoon (Amelanchier alnifolia Nutt.) Cultivars. J. Agric. Food Chem., 60(4), 1020–1027. doi: 10.1021/jf204056s

Rop, O., Balik, J., Reznicek, V., Jurikova, T., Skardova, P., Salas, P., … Kramarova, D. (2011). Chemical Characteristics of Fruits of Some Selected Quince (Cydonia oblonga Mill.) Cultivars. Czech J. Food Sci., 29(1), 65–73. doi: 10.17221/212/2009-CJFS

Zitka, O., Sochor, J., Rop, O., Skalickova, S., Sobrova, P., Zehnalek, J., … Kizek, R. (2011). Comparison of various easy-to-use procedures for extraction of phenols from apricot fruits. Molecules, 16(4), 2914–2936. doi: 10.3390/molecules16042914

Jurikova, T., Sochor, J., Rop, O., Mlček, J., Balla, Š., Szekeres, L., … Kizek, R. (2012). Evaluation of polyphenolic profile and nutritional value of non-traditional fruit species in the Czech Republic – a comparative study. Molecules, 17(8), 8968–8981. doi: 10.3390/molecules17088968

Koleška, I., Hasanagić, D., Todorović, V., Murtić, S., Klokić, I., Parađiković, N., & Kukavica, B. (2017). Biostimulant prevents yield loss and reduces oxidative damage in tomato plants grown on reduced NPK nutrition. J. Plant Interact., 12(1), 209–218. doi: 10.1080/17429145.2017.1319503


Пристатейна бібліографія ГОСТ


Шевчук Л. М., Приймачук Л. С., Приймачук М. М. Вплив добрив на якісні показники плодів чорної смородини. Наукові доповіді НУБіП України. 2011. № 6. URL: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/Nd/2011_6/11slm.pdf

Копитко П. Г., Кротик А. С., Любич В. В. та ін. Вплив елементів агротехнології на параметри куща смородини. Наукові праці Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків. 2019. Вип. 27. С. 99–107.

Khanal B. P., Grimm E., Knoche M. Fruit growth, cuticle deposition, water uptake, and fruit cracking in jostaberry, gooseberry, and black currant. Sci. Hortic. 2011. Vol. 128, Iss. 3. Р. 289–296. doi: 10.1016/j.scienta.2011.02.002

Rop O., Řezníček V., Mlček J. et al. Antioxidant and radical oxygen species scavenging activities of 12 cultivars of blue honeysuckle fruit. Hort. Sci. (Prague). 2011. Vol. 38, Iss. 2. Р. 63–70. doi: 10.17221/99/2010-HORTSCI

Jurikova T., Rop O., Mlcek J. et al. Phenolic Profile of Edible Honeysuckle Berries (genus Lonicera) and Their Biological Effects. Molecules. 2012. Vol. 17, Iss. 1. Р. 61–79. doi: 10.3390/molecules17010061

Rop O., Jurikova T., Sochor J. et al. Antioxidant capacity, scavenging radical activity and selected chemical composition of native apple cultivars from Central Europe. J. Food Qual. 2011. Vol. 34, Iss. 3. Р. 187–194. doi: 10.1111/j.1745-4557.2011.00387.x

Bekatorou A., Plioni I., Sparou K. et al. Bacterial Cellulose Production Using the Corinthian Currant Finishing Side-Stream and Cheese Whey: Process Optimization and Textural Characterization. Foods. 2019. Vol. 8, Iss. 6. Р. 345–359. doi: 10.3390/foods8060193

Tsuji R., Koizumi H., Aoki D. et al. Lignin-rich enzyme lignin (LREL), a cellulase-treated lignin-carbohydrate derived from plants, activates myeloid dendritic cells via Toll-like receptor 4 (TLR4). J. Biol. Chem. 2015. Vol. 290, Iss. 7. Р. 4410–4421. doi: 10.1074/jbc.M114.593673

Rop O., Sochor J., Jurikova T. et al. Effect of five different stages of ripening on chemical compounds in medlar (Mespilus germanica L.). Molecules. 2011. Vol. 16, Iss. 1. Р. 74–91. doi: 10.3390/molecules16010074

Lavola A., Karjalainen R., Julkunen-Tiitto R. Bioactive Polyphenols in Leaves, Stems, and Berries of Saskatoon (Amelanchier alnifolia Nutt.) Cultivars. J. Agric. Food Chem. 2012. Vol. 60, Iss. 4. Р. 1020–1027. doi: 10.1021/jf204056s

Rop O., Balik J., Reznicek V. et al. Chemical Characteristics of Fruits of Some Selected Quince (Cydonia oblonga Mill.) Cultivars. Czech J. Food Sci. 2011. Vol. 29, Iss. 1. Р. 65–73. doi: 10.17221/212/2009-CJFS

Zitka O., Sochor J., Rop O. et al. Comparison of various easy-to-use procedures for extraction of phenols from apricot fruits. Molecules. 2011. Vol. 16, Iss. 4. Р. 2914–2936. doi: 10.3390/molecules16042914

Jurikova T., Sochor J., Rop O. et al. Evaluation of polyphenolic profile and nutritional value of non-traditional fruit species in the Czech Republic – a comparative study Molecules. 2012. Vol. 17, Iss. 8. Р. 8968–8981. doi: 10.3390/molecules17088968

Koleška I., Hasanagić D., Todorović V. et al. Biostimulant prevents yield loss and reduces oxidative damage in tomato plants grown on reduced NPK nutrition. J. Plant Interact. 2017. Vol. 12, Iss. 1. Р. 209–218. doi: 10.1080/17429145.2017.1319503





ISSN 2410-1303 (online)