DOI: https://doi.org/10.21498/na.6.2018.165364

Вплив системи захисту рослин на вирощування гідропонного салату (Lactuca sativa convar. capitata L.)

V. J. Vojnich, J. Pető, A. Hüvely

Анотація


Мета. У нашому експерименті культивування гідрокультури салату (Lactuca sativa convar. capitata L.) вивчалося за різних режимів Mg, а також ми використовували пестициди проти бавовникової совки (Helicoverpa armigera).

Методи. Біометричні вимірювання виконували з аналізом дисперсії (метод Tukey-HSD, статистичні тести проводили з використанням програмного забезпечення SPSS v19.

Результати. Наші результати свідчать про те, що система захисту рослин (препарат Actara 240 SC, д.р. тіаметоксам) була успішно використана проти Helicoverpa armigera. Кількість головок салату, заражених бавовниковою совкою становила 9 (загальна кількість). Час обліку (94 одиниць H. armigera) результатів 5 жовтня 2015 року. Кількість головок салату, заражених бавовниковою совкою, складала 9 (всього) у кінці досліджень. На час збору врожаю (29 жовтня), ми виміряли вагу головок салату, підрахувавши кількість гусениць H. armigera та проаналізували відхилення в розрахунках. Найбільшу кількість заражених головок салату було зафіксовано з режимами Mg 150 і 200 мг/л. Ми виміряли 28 рослин з кожного режиму Mg з різними концентраціями. Найбільше значення маси головки салату було визначено в контрольній групі (186 г), а найнижче за магнієвої обробки 250 мг/л. Отримані дані були оцінені за допомогою статистичного аналізу Tukey-HSD.

Висновки. Незважаючи на широко поширені традиційні технології сільськогосподарського виробництва, гідропонне вирощування також відіграє велику роль і в наші дні, і в майбутньому. У процесі експерименту ми виявили, що матеріали, які знаходяться у вільному продажу (кам'яна вата, сировинний матеріал) можна економічно ефективно використовувати за гідропонного культивування. На основі результатів наших досліджень визначено, що вплив системи захисту (Actara 240 SC, 21.1% г/мл, д.р. тіаметоксам) виявився ефективним проти бавовникової совки. Загалом, ефект від впливу інсектициду проти Helicoverpa armigera був успішним; 56-відсоткова зараженість 5 жовтня було знижено до 5 %-го рівня інфікування 29 жовтня. У наших дослідженнях салат вирощували з використанням гідропонної культивації. Ріст салату був стабільним, але спостерігалося значне відхилення у вазі головки. Відповідно до показників вимірювань гідропонного салату, ми виявили, що обробка магнієм привела до значного зниження ваги головки салату в порівнянні з контрольною групою.


Ключові слова


Lactuca sativa convar. capitata L.; гідропоніка; захист рослин; Actara 240 SC; урожай салату

Повний текст:

PDF

Посилання


Göhler, F., & Molitor, H. D. (2002). Erdelose Kulturverfahren im Gartenbau [Earthless culture in horticulture]. Stuttgart: Eugen Ulmer Verlag. [in German]

Kovács, A. (2000). Talaj nélküli termesztés. A zöldséghajtatás kézikönyve [Cultivation without soil. Vegetable Handbook]. Budapest: Mezőgazda Kiadó. [in Hungarian]

Ferencz, Á., & Marselek, S. (2008). Agronomy. In Nábrádi, A. Pupos, T. Takácsné, & K. Gy. (Eds.), Organisation and economy of vegetable (pp. 88–115). Budapest: Expertise Publishing House.

Nótári, M., & Ferencz, Á. (2013). Harmonizing quality criteria of regional horticultural products and customers’ decision in Hungary. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 81, 672–677. doi: 10.1016/j.sbspro.2013.06.494

Kovács, A. (2005). Vízkultúrás és konténeres termesztés [Waterculture and Container Growing]. In Terbe, I., Hodossi, S., & Kovács, A., Zöldségtermesztés termesztő berendezésekben [Vegetable growing equipment]. Budapest: Mezőgazda Kiadó. [in Hungarian]

Terbe, I. (2005). Zöldségtermesztés termesztőberendezésekben [Leaf vegetables forcing] (pp. 191–199). Budapest: Mezőgazdasági Kiadó. [in Hungarian]

Budai, Cs. (2002). Növényvédelem a zöldséghajtatásban [Plant protection in vegetable forcing]. Budapest: Mezőgazdasági Kiadó. [in Hungarian]. [in Hungarian]

Hüvely, A., Buzás, I., Borsné Pető, J., & Tóthné Taskovics, Zs. (2011). Examination of the arsenic accumulating capacity of lettuce growing in aggregate hydroponics under the influence of arsenic polluted nutrient solution. Acta Universitatis Sapientiae, Agriculture and Environment, 3, 122–131.

Ledóné, D. H. (2012). Saláta termesztés Magyarországon [Lettuce cultivation in Hungary]. Zöldség-Gyümölcs. Piac és Technológia, 16(11–12), 14–15. [in Hungarian]

Morgan, L. (1999). Hydroponic lettuce production. Narrabeen, Australia: Casper Publications.

Terbe, I., & Slezák, K. (2008). Talaj nélküli zöldséghajtatás [Vegetables forcing without soil] (pp. 10–19). Budapest Mezőgazda: Kiadó. [in Hungarian]

Resh, H. M. (2012). Hydroponic Food Production: A Definitive Guidebook for the Advanced Home Gardener and the Commercial Hydroponic Grower. (7th Ed.). Boca Raton, FL: CRC Press.

Tömpe, A. (2014). Kísérleti termesztőrendszer [Experimental production system]. Kertészet és Szőlészet, 63(6), 8–9. [in Hungarian]

Terbe, I. (2007). A saláta tápanyagellátása [Nutrient supply of lettuce]. Kertészeti és Szőlészeti, 56(10), 10–12. [in Hungarian]

Terbe, I., Slezák, K., & Kapel, N. (2011). Kertészeti és szántóföldi növények fejlődési rendellenességei [Anomaly development of horticulture and arable crops]. Budapest: Mezőgazda Kiadó. [in Hungarian]

Terbe, I., Slezák, K., Kappel, N., & Tóth, K. (2001). A termésminőség és tápanyagellátás összefüggése a zöldségtermesztésben [Fruit quality and nutrient supply relationship between in the cultivation of vegetables]. Integrált termesztés a kertészeti és a szántóföldi kultúrákban XXII. Növény és Talajvédelmi Központi Szolgálat [Integrated production of horticultural and arable crops. XXII. Plant and Soil Protection Service] (pp. 83–93). November 27. Budapest. [in Hungarian]

Zsom, E. (2009). A kálium, a magnézium és kén szerepe a zöldségtermesztésben [The role of potassium, magnesium and sulfur in vegetable production]. Agrárágazat, 20(3), 8. [in Hungarian]

Terbe, I. (2013). Magnézium-hiánytünetek zöldségféléken és gyümölcsön [Magnesium deficiency syndrome on vegetables and fruits]. Agroinform, 22(4), 12–13. [in Hungarian]

Terbe, I. (2012). Szinergisták vagy antagonisták [Synergists or antagonists]. Agrofórum, 23(4), 122. [in Hungarian]

Terbe, I. (2011). Kertészeti és szántóföldi növények fejlődési rendellenességei [Developmental disorders of horticultural and arable crops] (pp. 119–120, 126). Budapest: Mezőgazdasági Kiadó. [in Hungarian]

Horinka, T., & Knipf, R. (2007). Zöldségnövények hiánybetegségei és klimatikus hatások tünetei [Diseases of the lack of vegetables]. Mórahalom: Kertészek Kis Nagy Áruháza Kft. [in Hungarian]

Cselőtei, L. (1997). A zöldségnövények öntözése [Irrigation of vegetable plants] (p. 172). Budapest: Mezőgazda Kiadó. [in Hungarian]

Terbe, I., Slezák, K., Kappel, N., & Tóth, K. (2001). A termésminőség és tápanyagellátás összefüggése a zöldségtermesztésben [The relationship between quality and nutrition in vegetable production]. Integrált termesztés a kertészeti és a szántóföldi kultúrákban XXII. Növény és Talajvédelmi Központi Szolgálat [Integrated cultivation in horticultural and arable crops XXII. Plant and Soil Protection Central Service] (pp. 83–93). Budapest: N.p. [in Hungarian]

Tompos, D. (2008). A fejes saláta talaj nélküli termesztése [Cultivation of lettuce without soil]. Budapest: Mezőgazda Kiadó. [in Hungarian]

Huzsvai, L. (2004). Biometriai módszerek az SPSS-ben. SPSS alkalmazások [Biometric methods in SPSS. Textbook] (pp. 65–66). Debrecen: Debreceni Egyetem. [in Hungarian]


Пристатейна бібліографія ГОСТ






ISSN 2410-1303 (online)