Особливості формування продуктивності гірчиці сарептської

Автор(и)

  • A. V. Yunyk Національний університет біоресурсів і природокористування України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.21498/na.5.2017.122231

Ключові слова:

гірчиця, Brаssіcа junceа L., норми висіву, способи та строки сівби, суха речовина, врожайність

Анотація

Мета. Встановити закономірності формування продуктивності посівами гірчиці сарептської за різних способів, строків сівби та норм висіву насіння в умовах Правобережного Лісостепу України.

Методи. Під час проведення досліджень використовували загальноприйняті методики для наукових досліджень в агрономії.

Результати. Досліджено особливості формування продуктивності посівами гірчиці сарептської. Вміст сухої речовини у рослинах визначали по основних макростадіях розвитку культури. Найактивніше накопичення сухої речовини в рослинах відбувається в період активного росту (стеблування–цвітіння), дещо повільніше – наприкінці вегетації. Найбільша її кількість по всіх стадіях розвитку відмічено на посівах другого строку сівби. Зниження вмісту сухої речовини в рослинах за третього строку відбувається насамперед через скорочення періоду вегетації, а також підвищення вмісту калію, який збільшує концентрацію клітинного соку, підвищує осмотичний тиск клітин, їх оводненість, знижуючи тим самим вміст сухої речовини в рослині. Погодні умови 2016 р. були більш сприятливими для росту й розвитку рослин гірчиці сарептської. Середня врожайність культури була вищою на 0,1–0,32 т/га залежно від варіантів досліду порівняно з результатами 2015 та 2017 рр. Найвищу врожайність забезпечувало поєднання норми висіву 2,0 млн шт./га та рядкового способу сівби. У сприятливі для розвитку культури роки за надранніх строків сівби норма висіву насіння може бути знижена до 1,5 млн шт./га. Аналіз отриманих даних свідчить про те, що вміст жиру значною мірою залежить від строків сівби, меншою – від норми висіву та способів сівби.

Висновки. Максимальну кількість сухої речовини та найвищу врожайність гірчиця сарептська формує за звичайного рядкового способу сівби в І–ІІ декаді квітня (температура ґрунту на глибині 10 см 6–7 °С) та нормі висіву 2,0 млн шт./га схожих насінин. За сівби гірчиці сарептської широкорядним способом норма висіву має становити 1,5 млн шт./га схожих насінин. Максимальним вихід олії з одиниці площі забезпечує звичайний рядковий спосіб сівби у І–ІІ декаді квітня та нормі висіву насіння 2,0 млн шт./га.

Посилання

Kalenska, S. M., & Yunyk, A. V. (2011). The role of oilseeds in solving energy security of Ukraine. Nauk. pracì Ìnst. bìoenerg. kulʹt. cukrov. burâkìv [Scientific papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet], 12, 90–97. [in Ukrainian]

Kalenskaya, S. M., Yunik, A., Kalenskiy, V. P., Makareviciene, V. Z., & Sendzikiene, E. A. (2013). Alternative vegetative row sources for biodiesel production. Izvestiya Timiryazevskoy sel'skokhozyaystvennoy akademii [Izvestia of Timiryazev Agrarian Academy], 6, 31–39. [in Russian]

Tereschenko, N. M. (2001). Features of the technology of growing the brоwn mustаrd under the conditions of the central Forest-Steppe. Visnyk ahrarnoi nauky [Вulletin of Agricultural Science], 7, 72–74. [in Ukrainian]

Shpaar D., Makovski N., & Samersov, V. (1999). Mustard: crop with the future. Novosti sel'skogo khozyaystva [News of Agriculture], 1, 26–29. [in Russian]

Shpaar, D., Adam, L., Ginapp, H., Kratsh, G., Kalenska, S., & Lesovoy, M. (1999). Yarovye maslichnye kul'tury [Spring oil crops]. Minsk: FUAinform. [in Russian]

Zhuikov, O. H. (2015). Ahrobiolohichne obgruntuvannia kompleksu tekhnolohichnykh pryiomiv vyroshchuvannia vydiv hirchytsi v umovakh Pivdennoho Stepu Ukrainy [Agrobiological substantiation of a complex of technological methods of cultivating species under the conditions of the Southern Steppe of Ukraine] (Extended Abstract of Dr. Agric. Sci. Diss.). Kherson State Agrarian University, Kherson, Ukrainе. [in Ukrainian]

Saiko, V. F. (Ed.). (2005). Rekomendatsii z vyroshchuvannia ripaku yaroho ta hirchytsi biloi [Recommendations for growing rape and white mustard]. Kyiv: Koloobih. [in Ukrainian]

Pаvlіstа, А., Іsbell, T., Bаltensperger, D., & Hergert, G. W. (2011). Plаntіng dаte аnd develоpment оf sprіng-seeded іrrіgаted cаnоlа, brоwn mustаrd аnd cаmelіnа. Ind. Crop Prod., 33(2), 451–456. doi: 10.1016/j.indcrop.2010.10.029

Pervushin, V. M., &, Manaenkova, T. I. (1994). New in the technology of spring rape cultivation. Zemledelie [Agriculture], 4, 24–25. [in Russian]

Vyshnivskyi, P. S., & Vyshnevskyi, V. S. (2015). Effect of fertilizer and foliar fertilization on the formation of the productivity of various species of mustard. Naukovo-tekhnichnyi biuleten Instytutu oliinykh kultur NAAN [Scientific and Technical Bulletin of the Institute of Oilseed Crops NAAS], 22, 99–109. [in Ukrainian]

Rozhkov, A. O. (Ed.). (2016). Doslidna sprava v ahronomii. Knyha 1. Teoretychni aspekty doslidnoi spravy [Experimental aspects in agronomy. Vol. 1. Theoretical aspects of a research case]. Kharkiv: Maidan. [in Ukrainian]

Rozhkov, A. O. (Ed.). (2016). Doslidna sprava v ahronomii. Knyha 2. Statystychna obrobka rezultativ ahronomichnykh doslidzhen [Experimental case in agronomy. Book 2. Statistical processing of the results of agronomic research]. Kharkiv: Maidan. [in Ukrainian]

Fursov, H. K., & Vovchenko, Yu. V. (2008). Chemical composition of the seeds and vegetative mass of mustard, as affected by the weather conditions of the vegetation period. Selektsia I Nasinnitstvo [Plant Breeding and Seed Production], 95, 273–282. [in Ukrainian]

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-26

Як цитувати

Yunyk, A. V. (2017). Особливості формування продуктивності гірчиці сарептської. Новітні агротехнології, (5), 10–10. https://doi.org/10.21498/na.5.2017.122231

Номер

Розділ

РОСЛИННИЦТВО