Формування продуктивності біологічних форм буряків цукрових залежно від тривалості вегетаційного періоду
DOI:
https://doi.org/10.21498/na.5.2017.122222Ключові слова:
буряки цукрові, біологічні форми, тривалість вегетаційного періоду, врожайність, цукристість, збір цукруАнотація
Мета. Визначити продуктивність біологічних форм буряків цукрових залежно від тривалості вегетаційного періоду.
Методи. Польовий, візуальний, вимірювально-ваговий, математично-статистичний.
Результати. Густота стояння рослин перед збиранням врожаю обох біологічних форм буряків цукрових була майже однаковою: диплоїдних – 105,9–106,9, триплоїдних – 105,6–107,0 тис./га (НІР0,05 біологічна форма = 0,56 тис./га). Збільшення тривалості вегетації буряків цукрових забезпечувало істотний приріст урожайності коренеплодів. Найвищу врожайність коренеплодів обох біологічних форм одержано за тривалості вегетації 201 доба, тобто за найпізнішого строку збирання – 10 листопада, яка в диплоїдних і триплоїдних біологічних форм становила 59,2 і 59,9 т/га відповідно, що на 6,3 та 6,8 т/га більше, ніж за тривалості періоду вегетації 161 доба – за збирання буряків у перший строк – 30 вересня. Приріст урожайності гібридів вітчизняної селекції впродовж жовтня був інтенсивнішим, ніж гібридів зарубіжної. Цукристість коренеплодів диплоїдних форм за тривалості вегетації 161 доба – збирання 30 вересня становила 15,1 %, 191 доба – збирання 30 жовтня – 15,3 %, 201 доба – збирання 10 листопада – 15,6 %; у триплоїдних форм – 14,9, 15,2 та 15,5 % відповідно (НІР0,05 строк збирання = 0,15 %). Показник збору цукру більше залежить від біологічних форм буряків, ніж від ґрунтово-кліматичних умов їх вирощування. Аналогічна залежність спостерігається й залежно від генотипу гібридів.
Висновки. Збiльшення тривалocтi вегетацiї бурякiв цукрoвих забезпечує icтoтний приріст урoжайнocтi та цукриcтocтi кoренеплoдiв oбoх бioлoгiчних фoрм. За вегетацiйнoгo перioду 191 дoба (збiльшення на 30 дiб) – другий cтрoк збирання, забезпечувалoся пiдвищення врoжайнocтi кoренеплoдiв диплoїдних та триплoїдних фoрм на 5,0 т/га пoрiвнянo з тривалicтю вегетацiї 161 дoба. Пiдвищення врoжайнocтi та цукриcтocтi забезпечилo oтримання дoдаткoвoгo збoру цукру бioлoгiчних форм – на 0,9 та 1,0 т/га вiдпoвiднo. Прoдoвження вегетацiї дo 10 лиcтoпада (201 дoба) такoж cприялo значнoму прирocту врoжайнocтi як диплoїднoї, так i триплoїднoї фoрми бурякiв, пoрiвнянo з другим cтрoкoм. Приріст урoжайнocтi кoренеплoдiв диплoїдних фoрм cтанoвила 1,3 т/га, триплoїдних – 1,7 т/га. Отже, прoдoвження вегетацiї бурякiв цукрoвих в ociннiй перioд на 30–40 дiб є oдним з ocнoвних резервiв збiльшення врoжайнocтi кoренеплoдiв, пiдвищення цукриcтocтi та збoру цукру з гектара. Проте, перенеcення збирання на такий пiзнiй cтрoк в зoнi неcтiйкoгo звoлoження Правoбережнoгo Лicocтепу є ризикoваним.
Посилання
Movsisyan, E. M., & Gabrielyan, I. A. (1970). Effect of leaf feeding of sugar beet with microelements on nitrogen assimilation and root yield. Agrokhimiya [Agrochemistry], 3, 92–94. [in Russian]
Karpuk, L. M. (2013). Effect of harvesting date on productivity of biological forms of sugar beet. Sakharnaya svekla [Sugar beet], 8, 45–48. [in Russian]
Karpuk, L. M. (2013). Productivity of hybrids as affected by biological forms of sugar beet. Nauk. pracì Ìnst. bìoenerg. kult. cukrov. burâkìv [Scientific papers of the Institute of Bioenergy Crops and Sugar Beet], 17(1), 140–145. [in Ukrainian]
Karpuk, L. M., Vakhnii, S. P., Krykunova, O. V., Kykalo, M. M., & Polishchuk, V. V. (2015). Productivity of sugar beet as affected by hydrothermal conditions of growing season. Agrobìologìâ [Agrobiology], 2, 23–28. [in Ukrainian]
Zubenko, V. F. (Ed.). (2005). Sveklovodstvo [Sugar beet growing]. Кiev: Alfa-stevia LTD. [in Russian]
Fomenko, A. A., & Shapoval, N. P. (1983). Reserve of increase in productivity. Sakharnaya svekla [Sugar beet], 12, 18–19. [in Russian]
Kornienko, A. V., Povalyukhin, M. I., & Parfenov, A. M. (1999). The optimal time for harvesting. Sakharnaya svekla [Sugar beet], 8, 13–14. [in Russian]
Moroz, O. V., Horobets, A. M., & Smirnykh, V. M. (2012). The optimal terms of harvesting and transportation of sugar beet are the reserve of high yield of sugar beet. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 5, 4–5. [in Ukrainian]
Ermantraut, E. R., & Umrykhin, N. L. (2006). Effect of nutrition status and harvesting date on the production of MS hybrids. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 6, 18–19. [in Ukrainian]
Roik, M. V., & Hizbullin, N. H. (Eds.). (2014). Metodyka provedennia doslidzhen u buriakivnytstvi [Methods of study management in sugar beet growing]. Kyiv: FOP Korzun D. Yu. [in Ukrainian]
Metodika opredeleniya polevoy vskhozhesti semyan sakharnoy svekly [The methodology of the determination of seed germination in sugar beet]. (1986). Kiev: VNIS. [in Russian]
Buriaky tsukrovi. Metody vyznachannia hustoty stoiannia roslyn ta vrozhainosti: DTSU 4982:2008 [Sugar beet. Methods of determining the plant density and yield: State Standart 4982:2008]. (2008). Kyiv: Derzhstandart Ukrainy. [in Ukrainian]
Fisher, R. A. (2006). Statistical methods for research workers. New Delhi: Cosmo Publications.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Цей твір ліцензовано за Creative Commons Attribution 4.0 International License
Автори зберігають авторське право та надають журналу право першої публікації. Водночас робота ліцензується за умовами Creative Commons «Attribution» 4.0, що дозволяє іншим особам поширювати її за умови обов’язкового зазначення авторства та посилання на першу публікацію в цьому журналі.