Оцінка генетичного потенціалу вихідних матеріалів буряків цукрових гібридного походження в селекції ліній О-типу за формою коренеплоду
DOI:
https://doi.org/10.21498/na.5.2017.122133Ключові слова:
вихідні матеріали, цукрово-кормовий гібрид, гібридизація, успадкування кількісних ознак, продуктивність, втрати цукру в мелясі, ступінь фенотипового прояву ознак, технологічні якостіАнотація
Мета. Створити шляхом гібридизації з буряками кормовими, нові вихідні матеріали буряків цукрових та дібрати кращі з них для подальшої селекції комбінаційно-здатних ліній-запилювачів (О-типів) з поліпшеними параметрами форми коренеплоду, високими показниками цукристості та технологічних якостей цукросировини.
Методи. Польовий, лабораторний, аналітичний та статистичний.
Результати. Досліджено вісім гібридів цукрово-кормового типу та їх вихідні форми за показниками продуктивності та технологічних якостей цукросировини. Встановлено, що за врожайністю коренеплодів цукрово-кормові гібриди перевищували середні значення батьківських форм буряків цукрових (О-типів) на 35,1 %, цукристість їх коренеплодів була нижчою на 22,7 %, вміст золи – вищим на 38,6 %. Урожайність коренеплодів цукрово-кормових гібридів характери-зувалася проміжним типом успадкування (hp = 0,09–0,46) та позитивним домінуванням (hp = 0,60–0,88). За цукристістю коренеплодів і вмістом золи у цих матеріалах спостерігався проміжний тип успадкування ознак з показниками hp у межах від -0,50 до -0,07 і -0,31 до 0,02 відповідно. Коренеплоди гібридних матеріалів характеризувалися овально-конічною формою, мали гладеньку поверхню та мілку боріздку, частково виступали над поверхнею ґрунту.
Висновки. За результатами досліджень відібрано шість номерів цукрово-кормових гібридів з підвищеним рівнем урожайності коренеплодів і поліпшеними параметрами їх форми. Встановлено характер успадкування ознак продуктивності та технологічних якостей сировини. Впровадження даних матеріалів у селекційний процес дасть змогу, за використання різних форм інбридингу та схем гібридизації, виділити і провести добір кращих генотипів рослин-кандидатів у закріплювачі стерильності з овально-конічною формою коренеплоду, підвищеною їх цукристістю та поліпшеними технологічними якостями цукросировини.
Посилання
Roik, M. V., & Kornieieva, M. O. (2015). Directions, methods and strategies of sugar beet breeding. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 6, 7–9. [in Ukrainian]
Kovalchuk, V. P., Boiko, І. І., Kononiuk, N. O., & Funina, I. R. (2014). Productivity and technological qualities of domestic sugar beet hybrids at the level of world standards. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 5, 5–6. [in Ukrainian]
Kornieieva, M. O., Melnyk, Ya. A., Matsuk, M. B., Nenka, M. M., Nenka, O. V., Prysiazhniuk, O. I. & Falatiuk, L. V. (2013). Pidvyshchennia tekhnolohichnoi yakosti tsukrovykh buriakiv selektsiino-henetychnymy metodamy [Improvement of technological quality of sugar beet through breeding and genetic methods] (pp. 2–6). Kyiv: Polygraph Consulting. [in Ukrainian]
Peretiatko, V. H., & Borshkivskyi, I. M. (2002). Breeding for improving shape and size of roots. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 3, 16–21. [in Ukrainian]
Svydinuk, I. M., & Lupekina, O. Yu. (2014). Ways to increase the efficiency of sugar production. Tsukor Ukrainy [Sugar of Ukraine], 7, 6–9. [in Ukrainian]
Zubenko, V. F. (Ed.). (1989). Uluchshenie tekhnologicheskikh kachestv sakharnoy svekly [Improvement of technological qualities of sugar beet] (pp. 62–68). Kiev: Urozhay. [in Russian]
Trush, S. H. (2014). Ways and methods of creation of high-yield CBS of sugar beet hybrids with improved technological qualities of sugar raw materials. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho NUS [Collection of Scientific Papers of Uman National University of Horticulture], 86, 79–84. [in Ukrainian]
Roіk, M. V., Kornieieva, M. O., Chemerys, L. M., & Matsuk, M. B. (2013). Variability of the combination ability of soluble ash content in the components of triploid sugar beet hybrids. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 4, 10–12. [in Ukrainian]
Oltmann, V., Burba, M., & Boltz, G. (1986). Selektsiya sakharnoy svekli na uluchshenie kachestvennykh priznakov [Breeding sugar beet for improvement quality characteristics] (pp. 62–68). Moscow: Agropromizdat. [in Russian]
Buzanov, I. F., Ustimenko-Bakumovskiy, A. V., & Ostroushko, A. I. (1976). Breeding sugar beet for improvement of technological qualities. In Selektsiya sakharnoy svekly na povyshenie produktivnosti i tekhnologicheskikh kachestv [Breeding sugar beet for improvement of productivity and technological qualities] (pp. 73–77). Kyiv: VNIS. [in Russian]
Griffing, B. (1950). Analysis of guatitative gene-acrion by constant parentregression and related technigues. Genetics, 35, 303–321.
Beil, G. M., & Atkins, R. E. (1965). Inheritance of quantitative characters in grain sorghum. Iowa State J. Sci., 39(3), 165–179.
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Цей твір ліцензовано за Creative Commons Attribution 4.0 International License
Автори зберігають авторське право та надають журналу право першої публікації. Водночас робота ліцензується за умовами Creative Commons «Attribution» 4.0, що дозволяє іншим особам поширювати її за умови обов’язкового зазначення авторства та посилання на першу публікацію в цьому журналі.