Оцінка генетичного потенціалу вихідних матеріалів буряків цукрових гібридного походження в селекції ліній О-типу за формою коренеплоду

Автор(и)

  • M. V. Roik Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Україна
  • O. O. Parfeniuk Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН України, Україна

DOI:

https://doi.org/10.21498/na.5.2017.122133

Ключові слова:

вихідні матеріали, цукрово-кормовий гібрид, гібридизація, успадкування кількісних ознак, продуктивність, втрати цукру в мелясі, ступінь фенотипового прояву ознак, технологічні якості

Анотація

Мета. Створити шляхом гібридизації з буряками кормовими, нові вихідні матеріали буряків цукрових та дібрати кращі з них для подальшої селекції комбінаційно-здатних ліній-запилювачів (О-типів) з поліпшеними параметрами форми коренеплоду, високими показниками цукристості та технологічних якостей цукросировини.

Методи. Польовий, лабораторний, аналітичний та статистичний.

Результати. Досліджено вісім гібридів цукрово-кормового типу та їх вихідні форми за показниками продуктивності та технологічних якостей цукросировини. Встановлено, що за врожайністю коренеплодів цукрово-кормові гібриди перевищували середні значення батьківських форм буряків цукрових (О-типів) на 35,1 %, цукристість їх коренеплодів була нижчою на 22,7 %, вміст золи – вищим на 38,6 %. Урожайність коренеплодів цукрово-кормових гібридів характери-зувалася проміжним типом успадкування (hp = 0,09–0,46) та позитивним домінуванням (hp = 0,60–0,88). За цукристістю коренеплодів і вмістом золи у цих матеріалах спостерігався проміжний тип успадкування ознак з показниками hp у межах від -0,50 до -0,07 і -0,31 до 0,02 відповідно. Коренеплоди гібридних матеріалів характеризувалися овально-конічною формою, мали гладеньку поверхню та мілку боріздку, частково виступали над поверхнею ґрунту.

Висновки. За результатами досліджень відібрано шість номерів цукрово-кормових гібридів з підвищеним рівнем урожайності коренеплодів і поліпшеними параметрами їх форми. Встановлено характер успадкування ознак продуктивності та технологічних якостей сировини. Впровадження даних матеріалів у селекційний процес дасть змогу, за використання різних форм інбридингу та схем гібридизації, виділити і провести добір кращих генотипів рослин-кандидатів у закріплювачі стерильності з овально-конічною формою коренеплоду, підвищеною їх цукристістю та поліпшеними технологічними якостями цукросировини.

Посилання

Roik, M. V., & Kornieieva, M. O. (2015). Directions, methods and strategies of sugar beet breeding. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 6, 7–9. [in Ukrainian]

Kovalchuk, V. P., Boiko, І. І., Kononiuk, N. O., & Funina, I. R. (2014). Productivity and technological qualities of domestic sugar beet hybrids at the level of world standards. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 5, 5–6. [in Ukrainian]

Kornieieva, M. O., Melnyk, Ya. A., Matsuk, M. B., Nenka, M. M., Nenka, O. V., Prysiazhniuk, O. I. & Falatiuk, L. V. (2013). Pidvyshchennia tekhnolohichnoi yakosti tsukrovykh buriakiv selektsiino-henetychnymy metodamy [Improvement of technological quality of sugar beet through breeding and genetic methods] (pp. 2–6). Kyiv: Polygraph Consulting. [in Ukrainian]

Peretiatko, V. H., & Borshkivskyi, I. M. (2002). Breeding for improving shape and size of roots. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 3, 16–21. [in Ukrainian]

Svydinuk, I. M., & Lupekina, O. Yu. (2014). Ways to increase the efficiency of sugar production. Tsukor Ukrainy [Sugar of Ukraine], 7, 6–9. [in Ukrainian]

Zubenko, V. F. (Ed.). (1989). Uluchshenie tekhnologicheskikh kachestv sakharnoy svekly [Improvement of technological qualities of sugar beet] (pp. 62–68). Kiev: Urozhay. [in Russian]

Trush, S. H. (2014). Ways and methods of creation of high-yield CBS of sugar beet hybrids with improved technological qualities of sugar raw materials. Zbirnyk naukovykh prats Umanskoho NUS [Collection of Scientific Papers of Uman National University of Horticulture], 86, 79–84. [in Ukrainian]

Roіk, M. V., Kornieieva, M. O., Chemerys, L. M., & Matsuk, M. B. (2013). Variability of the combination ability of soluble ash content in the components of triploid sugar beet hybrids. Tsukrovi buriaky [Sugar beet], 4, 10–12. [in Ukrainian]

Oltmann, V., Burba, M., & Boltz, G. (1986). Selektsiya sakharnoy svekli na uluchshenie kachestvennykh priznakov [Breeding sugar beet for improvement quality characteristics] (pp. 62–68). Moscow: Agropromizdat. [in Russian]

Buzanov, I. F., Ustimenko-Bakumovskiy, A. V., & Ostroushko, A. I. (1976). Breeding sugar beet for improvement of technological qualities. In Selektsiya sakharnoy svekly na povyshenie produktivnosti i tekhnologicheskikh kachestv [Breeding sugar beet for improvement of productivity and technological qualities] (pp. 73–77). Kyiv: VNIS. [in Russian]

Griffing, B. (1950). Analysis of guatitative gene-acrion by constant parentregression and related technigues. Genetics, 35, 303–321.

Beil, G. M., & Atkins, R. E. (1965). Inheritance of quantitative characters in grain sorghum. Iowa State J. Sci., 39(3), 165–179.

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-12-26

Як цитувати

Roik, M. V., & Parfeniuk, O. O. (2017). Оцінка генетичного потенціалу вихідних матеріалів буряків цукрових гібридного походження в селекції ліній О-типу за формою коренеплоду. Новітні агротехнології, (5), 3–3. https://doi.org/10.21498/na.5.2017.122133

Номер

Розділ

СЕЛЕКЦІЯ ТА НАСІННИЦТВО