Динаміка вмісту хлорофілів у листках цукрових буряків
DOI:
https://doi.org/10.21498/na.1(3).2015.118908Ключові слова:
цукрові буряки, хлорофіл, вегетаційний період, фотосинтезАнотація
Мета. Визначити закономірності зміни вмісту зелених пігментів у хлоропластах рослин цукрових буряків та їх співвідношення, виявити особливості пігментного комплексу впродовж вегетаційного періоду.
Методи. Польовий, лабораторний, аналітичний та статистичний.
Результати. Наведено особливості зміни вмісту хлорофілу в листках цукрових буряків протягом вегетаційного періоду культури. Встановлено, що найінтенсивніше синтез зелених пігментів відбувається у фазу змикання листків, коли їхній вміст досягає максимальних значень – хлорофілу а – 8,620 мг/г, хлорофілу b – 4,15 мг/г. За співвідношенням хлорофілів а і b в їх загальній сумі визначено особливості накопичення того чи іншого пігменту залежно від фази розвитку рослин. Так, у першій половині вегетації культури (фази 4 пар листків та змикання листків у міжряддях) у листках переважає синтез хлорофілу b, тоді як у другій (фази змикання листків у рядках і технічної стиглості) – хлорофілу а.
Висновки. Встановлено, що найменш інтенсивним синтез хлорофілів є на початкових фазах росту й розвитку рослин внаслідок незначної площі листкової поверхні та низького рівня засвоєння ФАР. При цьому на початку вегетації культури (фази 4 пар листків та змикання листків у міжряддях) у структурі зелених пігментів переважає хлорофіл b. Зниження вмісту хлорофілу в 1,3 рази наприкінці вегетації (технологічна стиглість – 6,3 мг/г), порівняно з фазою змикання листків у міжряддях, пояснюється накопиченням в коренеплодах цукрових буряків достатнього запасу цукрів і, як наслідок, – сповільненням фізіологічних процесів та відмиранням старого листя.
Посилання
Musiienko, M. M., Parshykova, T. V., & Slavnyi, P. S. (2001). Spektrometrychni metody v praktytsi fiziolohii, biokhimii ta ekolohii roslyn [Spectrometric methods in practice, physiology, biochemistry and ecology of plants]. Kyiv: Fitotsentr. [in Ukrainian]
Kochubey, S. M. (2001). Organizatsiya fotosinteticheskogo apparata vysshikh rasteniy [The organization of the photosynthetic apparatus of higher plants]. Kyiv: Alterpres. [in Russian]
Andrianova, Yu. E., & Tarchevskiy, I. A. (2000). Khlorofill i produktivnost rasteniy [Chlorophyll and plant productivity]. Moscow: Nauka. [in Russian]
Musiienko, M. M. (2001). Fiziolohiia roslyn [Plant physiology]. (2nd ed., rev.). Kyiv: Fitosotsiotsentr. [in Ukrainian]
Kliachenko, O. L., & Kolomiiets, Yu. V. (2013). Tsukrovi buriaky. Biolohiia. Fiziolohiia. Biotekhnolohiia [Sugar beet. Biology. Physiology. Biotechnology]. Kyiv: NUBiP Ukrainy. [in Ukrainian]
Zhuchenko, A. A. (1990) Adaptivnoe rastenievodstvo (ekologo-geneticheskie osnovy) [Adaptive crop production]. Kishinev: Shtiintsa. [in Russian]
Voitsekhivska, O. V., Kapustian, A. V., Kosyk, O. I., Musiienko, M. M., Olkhovych, O. P., Paniuta, O. O., Parshykova, T. V., & Slavny, P. S. (2010). Fiziolohiia roslyn [Plant physiology]. T. V. Parshykova (Ed.). Lutsk: Teren. [in Ukrainian]
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Цей твір ліцензовано за Creative Commons Attribution 4.0 International License
Автори зберігають авторське право та надають журналу право першої публікації. Водночас робота ліцензується за умовами Creative Commons «Attribution» 4.0, що дозволяє іншим особам поширювати її за умови обов’язкового зазначення авторства та посилання на першу публікацію в цьому журналі.