Модифікаційна мінливість та адаптивність кукурудзи залежно від елементів технології вирощування - Присяжнюк, О. І.; Копитов, О. В. (Новітні агротехнології, 2025)
Мета. Установити закономірності модифікаційної мінливості та адаптивності кукурудзи за застосування кріопротектора та вологоутримувача в умовах Лісостепу України. Методи. Польові дослідження проводили у 2023–2024 рр. у виробничих посівах господарства групи «Агро-Рось-Інвест» (Черкаська обл.) на чорноземі типовому. Висівали гібрид кукурудзи ‘ДКС 4351’. Схема досліду включала застосування кріопротектора АМАЛГЕРОЛ ЕССЕНС для передпосівної обробки насіння та обприскування посівів після приморозків у поєднанні з унесенням вологоутримувача AQUASORB (0, 50, 100, 150 та 200 кг/га) під ранньовесняну культивацію. Модифікаційну мінливість та адаптивність основних ростових, продуктивних та якісних ознак кукурудзи оцінювали за дисперсією (S²), коефіцієнтом варіації (CV) та індексом фенотипової стабільності (IF). Результати. Установлено, що модифікаційна мінливість досліджуваних ознак істотно різнилася. Схожість насіння та густота рослин характеризувалися відносно низькою варіабельністю (CV 2,1–5,0 %), тоді як урожайність зерна та маса зерна з качана мали підвищену чутливість до умов середовища (CV 6,0–17,0 %). Найвищу стабільність серед якісних показників виявляв вміст крохмалю в зерні (CV 1,6–2,0 %), тоді як вміст протеїну характеризувався більшою мінливістю (CV 3,3–6,3 %). Передпосівне застосування кріопротектора у поєднанні з AQUASORB у нормі 50–100 кг/га забезпечувало формування найвищих значень індексу фенотипової стабільності за більшістю показників. За цих умов коефіцієнт варіації урожайності знижувався з 16–17 % у контролі до 6–10 %, а значення IF зростали у 1,5–2,5 раза. Урожайність зерна за оптимального поєднання технологічних факторів підвищувалася в середньому на 20–40 % порівняно з абсолютним контролем. Підвищення норми вологоутримувача до 150–200 кг/га не супроводжувалося подальшим зростанням середніх показників і призводило до збільшення дисперсії та зниження IF. Висновки. Передпосівне застосування кріопротектора АМАЛГЕРОЛ ЕССЕНС у поєднанні з помірними нормами вологоутримувача AQUASORB (50–100 кг/га) забезпечує найвищу адаптивність і стабільність прояву продуктивних та якісних ознак кукурудзи в умовах Лісостепу України, тоді як післястресове використання кріопротектора підтримує продуктивність без високої стабільності. Використання індексів S², CV та IF дає змогу об’єктивно оцінювати адаптивну надійність агротехнологій і встановити чітко виражений адаптивний оптимум вирощування кукурудзи, який забезпечує одночасно високий рівень продуктивності та стабільність формування врожаю та якості зерна в умовах кліматичної мінливості.