Вплив різних норм удобрення на ріст і розвиток Agastache foeniculum (Pursh) Kuntze в умовах Південного Степу України - Свиридовський, В. М.; Свиденко, Л. В.; Марченко, Т. Ю.; Валентюк, Н. О. (Новітні агротехнології, 2025)
Мета. Визначити залежність показників росту й розвитку рослин Agastache foeniculum від дози внесення препарату Квантум Діафан (високочисті концентровані композиції макроелементів NPK з комплексом біологічно активних речовин) в умовах Степу Південного. Методи. Досліджували рослини A. foeniculum ‘Лелека’ та ‘Синій велетень’. Використовували польові, лабораторні та вимірювально-вагові методи досліджень. Математичну обробку результатів проводили за програмним забезпеченням Agrostat. Результати. Залежно від норм внесення препарату Квантум Діафан ACTion 10-10-10 висота рослин A. foeniculum першого року розвитку у сорту ‘Лелека’ варіювала від 79,9 до 117,0 см, а у ‘Синій велетень’ від 71,1 до 104,3 см, діаметр кущів від 67,5 до 79,4 см та від 69,0 до 82,6 см відповідно. Залежно від норми внесення препарату рослини сорту ‘Лелека’ мали в середньому 11,9–15,0 пагонів І порядку, довжина яких варіювала від 45,5 до 49,2 см, 27,0–29,8 пагонів ІІ порядку з довжиною 18,0–21,0 см, що дало змогу рослинам сформувати 42,4–46,6 суцвіть. Рослини сорту ‘Синій велетень’ у середньому мали 12,2–15,5 пагонів І порядку із довжиною 47,2–50,0 см, 27,6–31,2 пагонів ІІ порядку із довжиною 17,6–20,0 см, що забезпечило формування 44,0–50,4 суцвіть на кущі. Формування вегетативних та генеративних органів рослин A. foeniculum головним чином залежало від норми внесення препарату (Фактор В), при цьому частка впливу цього фактору в досліді, залежно від визначаємого біометричного показника, становила 56,2–89,0 %. Частка впливу фактору А (сортові особливості) становила 7,5–36,4 %. Висновки. Застосування препарату Квантум Діафан ACTion 10-10-10 за вирощування A. foeniculum в умовах Південного Степу України позитивним чином вплинуло на ріст і розвиток рослин. Найкращі значення біометричних показників вегетативних та генеративних органів рослин отримано за умови внесення препарату із нормою 5,0 л/га, що сприяло збільшенню висоти рослини A. foeniculum сорту ‘Лелека’ на 46,4 %, у ‘Синій велетень’ – на 46,7 %. Під дією препарату відбулося збільшення довжини пагонів І порядку в середньому на 8,1 % та пагонів ІІ порядку на 16,7 % для сорту ‘Лелека’ та на 5,9 і 13,6 % відповідно для ‘Синій велетень’. Подальше збільшення норми внесення препарату призвело до зменшення значень усіх біометричних показників вегетативних та генеративних органів рослин у досліді.