Ріст і розвиток ранньостиглих гібридів соняшнику під впливом густоти та регуляторів росту - Любицька, Д. М. (Новітні агротехнології, 2025)
Мета. Визначити вплив густоти посівів та позакореневого застосування регуляторів росту рослин на ріст і розвиток ранньостиглих гібридів соняшнику. Методи. Дослідження проводили впродовж 2022–2024 рр. на дослідних полях Науково-дослідного центру «Поділля» Подільського державного університету. У дослідженнях застосовано трифакторну схему, яка включала: три гібриди соняшнику (‘П62ЛЛ109’, ‘МАС 81К’, ‘ЄС Моналіза’), дві норми висіву насіння (60 і 65 тис. шт./га) та позакореневе підживлення регуляторами росту у фазі 4–6 пар листків [контроль, Деймос (1,5 л/га), Марс ELBi (0,75 л/га), Трептолем (15 мл/га)]. Визначали густоту рослин на час збирання, тривалість вегетаційного періоду та біометричні показники рослин. Результати. За норми висіву насіння 60 тис. шт./га фактична густота рослин на час збирання становила 55,6 тис. шт./га, тоді як за норми 65 тис. шт./га – 59,7 тис. шт./га. У середньому за гібридами: ‘П62ЛЛ109’ – 57,6 тис. шт./га, ‘МАС 81К’ – 58,0 та ‘ЄС Моналіза’ – 57,4 тис. шт./га. Найвищу збереженість рослин забезпечувало застосування регулятора росту Деймос, де приріст проти контрольного варіанту становив 2,30 тис. шт./га. Друге місце за ефективністю посідав Трептолем – 1,31 тис. шт./га. Середня тривалість вегетаційного періоду за три роки досліджень становила 100 діб, зокрема в розрізі гібридів: ‘П62ЛЛ109’ – 105, ‘МАС 81К’ – 99 та ‘ЄС Моналіза’ – 96 діб. Оброблення посівів регулятором росту Деймос подовжувало вегетаційний період на три доби, Трептолем – на одну, тоді як Марс ELBi не впливав на його тривалість. Застосування регулятора росту Деймос збільшувало висоту рослин у фазі зірочки на 0,44 см, що, однак, було в межах похибки досліду. Інші регулятори не мали статистично значущого впливу на рослини. Загалом за роки досліджень середня по досліду висота рослин у фазі зірочки була 45,5 см, зокрема: ‘П62ЛЛ109’ – 44,0 см, ‘МАС 81К’ – 46,4, ‘ЄС Моналіза’ – 46,2 см. Висновки. Застосування регуляторів росту не мало суттєвого впливу на показники висоти рослин у фазі цвітіння (прирости в межах 0,61–2,9 см). У середньому за три роки висота рослин соняшнику становила 177,3 см, зокрема: ‘П62ЛЛ109’ – 171,2 см, ‘МАС 81К’ – 180,8, ‘ЄС Моналіза’ – 179,9 см. Найбільший діаметр кошика у гібридів ‘П62ЛЛ109’ (16,5 см) та ‘ЄС Моналіза’ (17,3 см) відзначено у варіанті з нормою висіву насіння 60 тис. шт./га та внесенні регулятора росту Трептолем, а в ‘МАС 81К’ – Деймос за обох досліджуваних норм висіву (20,7 см).