Продуктивність насаджень міскантусу гігантського залежно від застосованих елементів технології вирощування в умовах Лісостепу України - Пенькова, С. В.; Присяжнюк, О. І. (Новітні агротехнології, 2023)
Мета. Удосконалити технологію догляду за насадженнями міскантусу гігантського та встановити особливості формування врожайності його біомаси за використання різних видів добрив, починаючи з другого року вегетації культури. Методи. Дослідження виконували впродовж 2020–2021 рр. в умовах Білоцерківської дослідно-селекційної станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, що розташована в зоні нестійкого зволоження Правобережного Лісостепу України. Схема досліду передбачала внесення навесні в зону рядка мінеральних добрив [аміачна селітра (N24 кг/га д. р.); аміачна селітра + сульфат амонію (N24 + S6 кг/га д. р.)] та позакореневе підживлення гуматами (Вермісол, 8,0 л/га, Гуміфілд ВР-18, 0,4 л/га) і комплексним добривом з амінокислотами (Квантум Аміномакс, 0,5 л/га). Мінеральні добрива вносили локально в міжряддя до появи сходів міскантусу, позакореневе підживлення рослин гуматами та антистресантом проводили у фазі 5-ти листків культури та повторно через два тижні. Результати. Показники продуктивності рослин міскантусу гігантського різних років вегетації значно різнилися, водночас зберігалися основні закономірності впливу досліджуваних елементів технології догляду за насадженнями на їх формування. За другий рік вегетації (2020) кожна рослина сформувала від 18 до 37, за третій – від 37 до 50 пагонів. Чотирирічні рослини мали по 28–50 стебел. Урожайність сирої біомаси в кінці вегетаційного періоду 2020 р. становила від 14,5 до 43,5 т/га. Порівняно з 2020-м, у 2021 р. врожайність біомаси зросла у 1,5–2 рази – до 31,0–74,6 т/га. Середня по досліду врожайність біомаси на четвертий рік вегетації культури була на 17 % меншою проти показників 2021 р. і змінювалась за варіантами досліду від 25,3 до 67,1 т/га. Урожайність біомаси міскантусу гігантського в перерахунку на суху речовину варіювала від 9,78 до 28,30 т/га у 2020 р., від 17,50 до 37,85 т/га у 2021-му та від 12,11 до 32,46 т/га у 2022 р. Розрахунковий вихід енергії з біомаси культури залежно від впливу чинників досліду становив у 2020 р. 174,8–509,6 ГДж/га, у 2021-му – 315,5–683,2 ГДж/га, а у 2022 р. – 219,0–587,3 ГДж/га. Висновки. Мінімальні значення всіх досліджуваних продуктивних показників міскантусу отримано в контрольних варіантах досліду. Унесення навесні аміачної селітри (N24) та аміачної селітри із сульфатом амонію (N24 + S6) сприяло істотному зростанню кількості пагонів на одну рослину, а також урожайності біомаси та розрахункового виходу енергії з гектара. Аналогічно істотне зростання всіх показників забезпечувало й позакореневе підживлення гуматами (Гуміфілд ВР-18, 0,4 л/га; Вермісол, 8,0 л/га). Загалом за роки досліджень максимальні показники кількості стебел на рослину, врожайності біомаси та розрахункового виходу з неї енергії отримано у варіантах комбінованого застосування в насадженнях культури мінеральних добрив [аміачна селітра + сульфат амонію (N24 + S6)] з дворазовим позакореневим підживленням гуматами (Вермісол, 8,0 л/га або Гуміфілд ВР-18, 0,4 л/га) та комплексним добривом Квантум Аміномакс, 0,5 л/га.