Дослідження адаптаційного потенціалу нових стерильних цитоплазм Beta patula і B. maritima L. від диких видів роду Beta L.: зимостійкість і показники раннього закладання цукрів в інтродукційних алоплазматичних ліній - Роїк , М. В.; Ковальчук, Н. С.; Балагура, О. В.; Присяжнюк, О. І.; Бойко, І. І.; Зінченко, О. А.; Бех, Н. С.; Власюк, В. І.; Федорощак, Л. Г.; Орлов, С. Д. (Новітні агротехнології, 2023)
Мета. Проаналізувати за комплексом господарсько-корисних ознак придатності нових вихідних матеріалів цукрових буряків для ефективності процесу управління виробництвом біоетанолу з дослідженням активності фотосинтезу за вмістом хлорофілу a і b, раннього закладання вуглеводів, толерантністю до низьких температур, схожістю апозиготичного насіння та з використанням нової плазми заміщених ліній цукрових буряків з інтродукційними стерильними цитоплазмами від диких видів Beta patula і B. maritima L. та апозиготичних ліній А9 з S vulgaris цитоплазмою Оуена. Методи. Використані польові методи (безпилковий режим для репродукції апозиготичного насіння в умовах ізоляції, роздільноквітковості насінників), лабораторні (добір кращих за холодостійкістю селекційних номерів, аналіз продуктивності й динаміки накопичення вуглеводів). Результати. Роздільноплідні пилкостерильні лінії з апоміктичним способом репродукції насіння походження Ялтушківської ДСС (А9 Beta vulgaris Sxxzz rr) і комерційних гібридів з раннім закладанням вуглеводів, відібрані за рецесивним забарвленням гіпокотелю r-r- і гаметофітним редукованим партеногенезом для проведення гібридизації за схемою: А9 Beta vulgaris Sxxzz rr × Beta vulgaris Mm Rr. Досліджено вплив цитоплазматичної спадковості B. maritima і B. patula на показники холодостійкості й виділено насіннєві зразки за селекційними номерами 17225, 17221, 17222, 17220, 17226, 17223 у заміщених ліній із показниками проростання насіння за температури +4 °С, що змінюються від 14,3 до 40,3 %. Виділені селекційні номери заміщених ліній, вирощені в умовах вегетаційних посудин і досліджені за показниками раннього закладання цукрів, що мали значення від 16,2 до 17,6 % упродовж чотирьох місяців вегетації; фотосинтетичної активності з показниками вмісту хлорофілу a, що змінюється від 2,06 до 1,32 %, і хлорофілу b – від 1,02 до 0,65 %. Висновки. Гібриди цукрових буряків, створені за участю холодостійких заміщених пилкостерильних ліній цукрових буряків, завдяки природній еволюції інтродукційного цитоплазматичного геному, забезпечують збільшення тривалості вегетаційного періоду, високу продуктивність, раннє закладання цукрів і збагачення адаптаційного потенціалу культури. Стаття містить результати вивчення раннього терміну накопичення вуглеводів, фотосинтетичної активності відібраних селекційних номерів заміщених ліній цукрових буряків з високою якістю насіння, 100 %‑ою однонасінністю. Коренеплоди апоміктичних ліній були відібрані за забарвленням гіпокотелю R+r, генеративним редукованим партеногенезом і досліджені за особливістю зав’язування насіння в умовах безпилкового режиму.